Що маємо?

Одним з важливих питань Парламенту в порядку денному на 3 лютого стала тема домашнього насильства. Проект Закону про внесення змін до ст. 173-2 КУпАП щодо збільшення адміністративної відповідальності спровокував тривалу дискусію в сесійній залі. В решті решт, думки нардепів полярно розділилися. Тож, якого покарання чекати у найближчому майбутньому?

Поліція, Фото ілюстративне: Facebook Національна поліція України
Поліція, Фото ілюстративне: Facebook Національна поліція України

Покарання штрафами від 17 до 68 тисяч відхилено

Згідно з основним поданим законопроектом № 3908, штрафи за домашнє насильство мають складати від 17 до 34 тис грн. А повторний подібний злочин передбачає значно суттєвіші суми: від 34 до 68 тис грн.

"Цей законопроект покликаний встановити належне покарання за вчинення домашнього насильства. Минулий рік у світі та Україні став піковим за масштабами цього соціального лиха. Одна з причин – пандемія коронавірусу, яка змусила жертв насилля постійно перебувати під одним дахом зі своїми кривдниками. У 2020 році Нацполіція зафіксувала понад 208 тисяч скарг на домашнє насилля. 141 людина зазнала тяжких травм, а 74 людини загинули", - зазначила з трибуни одна з ініціаторів законопроекту № 3908 народний депутат України Ірина Констанкевич.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Та, схоже, така жахлива статистика не стала вагомим аргументом для профільного Комітету ВРУ.

"Законопроект 3908 пропонує суттєве підвищення штрафів до 34 тис грн, що визначено без належного обґрунтування та не враховує загальних критеріїв натягнення адміністративних стягнень, передбачених КУпАП. Запропоновані штрафи фактично ставлять адміністративні правопорушення на один щабель з кримінальними. Комітет вважає недоцільним прийняття законопроекту", - за словами заступниці голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Галини Михайлюк.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Альтернативний же Проект Закону № 3908-1, на відміну від основного, як повідомила Галина Михайлюк, Комітет підтримав.

Втім, запропоновані в його положеннях суми покарання вщент рознесли колеги "по цеху" – чимало нардепів вважають їх просто мізерними.

"За 170 гривень ми не зупинимо домашнє насильство. Якщо ви так сильно хвилюєтесь за домашні бюджети і кажете, що вони не витримають 17 або 34 тисяч штрафів, то, можливо, не треба просто вчиняти насильство над своєю другою половинкою? Для того, щоб ці штрафи не виписувалися. Якщо ми хочемо захистити сім'ї, ми навпаки маємо посилити відповідальність – щоб чоловік знав, що він не може підійняти руку на дружину, або навпаки", - наголошує народний депутат України Анна Скороход.

Анна Скороход, фото: dialog.ua
Анна Скороход, фото: dialog.ua

"За" в рази менші покарання проголосувало 328 нардепів

В положеннях даного Проекту Закону за вчинення домашнього насильства пропонується штраф у розмірі 170 до 340 грн. Або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, суспільно корисні роботи від 120 до 240 годин або ж адміністративний арешт до 10 діб.

Поліція, фото: Патрульна поліція
Поліція, фото: Патрульна поліція

Повторне ж скоєння одного з адмінзлочинів, зазначених у ст. № 173-2, згідно із законопроектом, не набагато жорсткіші.

Скажімо, штраф становить від 340 до 680 грн. А адміністративний арешт збільшується до 15 діб.

Штрафи за домашнє насильство, законопроект  - скріншот
Штрафи за домашнє насильство, законопроект - скріншот

Як не дивно, але "за" даний законопроект свій голос віддали 328 народних депутата.

Чи збільшаться штрафи до розгляду Проекту Закону № 3908-1 у другому читанні та які правки будуть внесені впродовж цього часу, читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про закриття 10-11 класів та скорочення предметів – нардепи розкрили всі деталі.