Знай.ua склав найсвіжішу добірку

Старт роботи П'ятої сесії Верховної Ради дев'ятого скликання, що урочисто відбувся 2 лютого, позначився низкою спорів в сесійній залі. "Ігнорування" теми тарифів за комунальні послуги для українців і повернення теми "весінніх посадок" ледь не призвели до масштабних сварок в Парламенті. Яких змін вже незабаром варто чекати українцям, дізнавалися Знай.ua.

Дмитро Разумков, Верховна Рада - фото rada.gov.ua
Дмитро Разумков, Верховна Рада - фото rada.gov.ua

Стаж і призначення пенсій – в електронному форматі

Одним з останніх затверджених Верховною Радою законопроектів став № 3623, що передбачає заснування нового формату звичної для всіх трудової книжки.

"За" проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі в цілому проголосувало 265 народних депутатів.

Верховна Рада України, фото: rada.gov.ua
Верховна Рада України, фото: rada.gov.ua

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Проект акта дозволить створити умови для впровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, використання цих відомостей для підтвердження наявного стажу роботи для укладення трудового договору, призначення пенсій та інших цілей, передбачених законодавством", - йдеться в положеннях документу.

Щоправда, чекати на повноцінне переведення в електронний формат доведеться ще близько 5 років.

Законопроект 3623 - скріншот
Законопроект 3623 - скріншот

Даний законопроект передбачає не тільки запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, а й законодавче врегулювання питання щодо автоматичного призначення пенсії за віком.

Відбуватиметься це через особистий електронний кабінет особи на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Карантин в Україні, фото: Unian
Карантин в Україні, фото: Unian

Українці отримають право на "культурні послуги"

Цього ж дня, 5 лютого, у першому читанні був проголосований Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про культуру" щодо загальних засад надання населенню культурних послуг № 4318.

А передбачає він введення на законодавчому рівні "культурного права" для всіх українців, незалежно від місця проживання та соціального статусу, на отримання якісних і доступних культурних послуг.

Концерт, фото: Pixabay
Концерт, фото: Pixabay

"У зв'язку з проведенням реформи децентралізації в Україні постали нові виклики. Замість створення нових можливостей для культурного розвитку в регіонах, розкриття економічного потенціалу культури та креативних індустрій для регіонального розвитку наразі спостерігаються спроби закриття закладів культури, що негативно впливає на доступ населення до культурних послуг", - зазначено у положеннях документу.

Законопроект 4318 - скріншот
Законопроект 4318 - скріншот

Передбачається і введення у правове поле низки нових понять:

-державна політика у сфері культури,

-культурна послуга,

-мінімальні стандарти забезпечення населення культурними послугами,

-центр культурних послуг.

Законопроект 4318 - скріншот
Законопроект 4318 - скріншот

Штрафи за домашнє насильство – скільки заплатить кривдник?

На відміну від суттєвих премій у 100 тис грн, які вже у 2021 році отримають найкращі випускники за вищий бал на ЗНО, і 120 тис грн для переможців олімпіад, суми штрафів за вчинення домашнього насильства виявилися просто мізерними.

3 лютого в Парламенті був прийнятий законопроект № 3908, який передбачає накладання на кривдника всього 170 – 340 грн штрафу.

Поліція, фото: Патрульна поліція
Поліція, фото: Патрульна поліція

Альтернативою можуть стати громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, суспільно корисні роботи від 120 до 240 годин або ж адміністративний арешт до 10 діб.

При повторному скоєнні одного із адмінзлочинів, зазначених у ст. № 173-2, згідно із законопроектом, покарання будуть не набагато жорсткішими.

Скажімо, штраф становить від 340 до 680 грн. А адміністративний арешт збільшується до 15 діб.

Штрафи за домашнє насильство, законопроект  - скріншот
Штрафи за домашнє насильство, законопроект - скріншот

Парламент скоротять: замість 450 депутатів – 300

Одним з найважливіших законопроектів, які розглядатимуться Верховною Радою у недалекому майбутньому, став "президентський" Проект Закону № 1017 про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи.

Прес-марафон Володимира Зеленського - фото Знай.ua
Прес-марафон Володимира Зеленського - фото Знай.ua

У разі прийняття даного законопроекту кількість парламентарів буде скорочено на третину – з 450 до 300 народних депутатів.

Скорочення Парламенту до 300 осіб - скріншот
Скорочення Парламенту до 300 осіб - скріншот

Верховна Рада - фото rada.gov.ua
Верховна Рада - фото rada.gov.ua

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про закриття 10-11 класів та скорочення предметів – нардепи розкрили всі деталі.