Український уряд оновив Положення про заклад дошкільної освіти. Тепер і діти-переселенці, а також постраждалі від бойових дій мають право на першочергове зарахування до державних дитячих садочків.

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби Міносвіти України на офіційному сайті mon.gov.ua.

Дитячий садок, скріншот: YouTube
Дитячий садок, скріншот: YouTube

Зазначається, що дане Положення визначає основні принципи діяльності всіх закладів дошкільної освіти, крім будинків дитини та дитячих будинків інтернатного типу. До постанови, затвердженої в уряді, додали ще дві категорії дітей, яких можуть зарахувати до державного дитсадка на особливих умовах.

Додали це до документа одним новим пунктом: "Діти з числа внутрішньо переміщених осіб або діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок військових дій та збройних конфліктів мають право на першочергове зарахування до закладів освіти відповідно до Закону".

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Зазначається, що при подачі заяви до дитячого садочку один з батьків або інших законних представників дитини повинен пред'явити оригінал документа, що підтверджує право на першочергове зарахування.

Дитячий садок, скріншот: YouTube
Дитячий садок, скріншот: YouTube

Окрім дітей-переселенців в положенні є ще 6 пунктів щодо дітей, які можуть скористатися пріоритетом на зарахування до садочку.

Це діти, які:

- проживають на території обслуговування державного (комунального) закладу дошкільної освіти;

- є рідними (усиновленими) братами та/або сестрами дітей, які вже здобувають дошкільну освіту в такому закладі дошкільної освіти;

- є дітьми працівників такого закладу дошкільної освіти;

- відносяться до категорії дітей з особливими освітніми потребами, зумовленими порушеннями інтелектуального розвитку та/або сенсорними і фізичними порушеннями;

- відносяться до категорії дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під опіку, в прийомну сім'ю, дитячий будинок сімейного типу, патронатну сім'ю, а також усиновлених дітей;

- перебувають у складних життєвих обставинах та на обліку в службах у справах дітей.

Також варто нагадати нашим читачам, що статус дитини, яка постраждала в результаті військових дій і збройних конфліктів, не передбачає щомісячних або навіть одноразових державних виплат. Деякі пільги встановлюють на місцях. Наприклад, в Донецькій області ще в 2019 році затвердили Програму соціального розвитку, в якій є пункт про грошову допомогу таким дітям.

Раніше повідомляли, вчителям і директорам порадили спалити накази про заборону гаджетів.

Як повідомляв Знай.uа, українським школярам запропонували сісти на голий унітаз - так виглядає безвихідь.

Знай.uа писав, українським школярам замість уроків підсунули церковні правила, батьки на нервах.