Володимир Зеленський зустрівся з українськими моряками, визволеними з полону піратів.

У суботу, 13 лютого, президент України Володимир Зеленський зустрівся в Києві з шістьма українськими моряками з екіпажу корабля Stevia, яких захопили пірати у Гвінейській затоці в грудні минулого року. Про це повідомила пресслужба президента на відомчому сайті.

Нагадаємо, у грудні 2020 року під час нападу на судно пірати вивезли в невідомому напрямку шістьох українських моряків Олександра Соручана, Семена Резніченко, Костянтина Андрєєва, Олександра Коровкіна, Владислава Чебана та В'ячеслава Сандеровського, а також двох громадян Албанії.

МЗС України домоглося звільнення моряків з піратського полону. Було налагоджено переговорний процес судновласника з викрадачами. Звільнити українців вдалося лише в кінці січня 2021 року. Їх доставили в Порт-Харкорт, де моряки пройшли необхідне медичне обстеження, а потім їх відвезли в Лагос і Стамбул (Туреччина). 13 лютого моряки прибули до Києва.

"Ми отримали інформацію про захоплення. Почали працювати в Міністерстві закордонних справ. Викрадачі хотіли дуже багато. Але дипломати чудово попрацювали - і МЗС, і наші розвідники. Була зроблена досить складна комбінація. Людей повернули. Операція пройшла блискуче, адже все люди здорові й живі. Ми знаємо випадки, коли це може тривати багато років. Вважаю, що це прекрасна перемога для України. Ми повертаємо все", - сказав Зеленський, вітаючи моряків на батьківщині.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Зеленський під час зустрічі з українськими моряками, фото: president.gov.ua
Зеленський під час зустрічі з українськими моряками, фото: president.gov.ua

Зеленський поцікавився умовами перебування в піратському полоні. Моряки розповіли, що їх тримали у джунглях серед мангрових лісів, де було дуже багато комарів. Більшість викрадачів перебувало у стані сильного наркотичного сп’яніння.

"Це було страшно. Навколо тебе – двадцять людей з автоматами цілодобово", – сказав один з моряків.

Президент запропонував направити українців в лікарню "Феофанія" на кілька днів для проходження медичного обстеження та відновлення здоров'я.

Зеленський під час зустрічі з українськими моряками, фото: president.gov.ua
Зеленський під час зустрічі з українськими моряками, фото: president.gov.ua

Нагадаємо, Зеленський після повернення з передової терміново скликає РНБО

Як повідомляв портал Знай.ua, Зеленський зробив серйозну заяву після візиту на передову

Також Знай.ua писав, Зеленський відвідав лінію зіткнення в зоні проведення Операції об'єднаних сил