В Україні тема вакцинації проти covid-19 стоїть гостро і багато громадян бояться, що потрібно робити додаткові щеплення. Відповідно до закону, на сьогоднішній день немає жодної норми, яка б регулювала це питання.
Відомий адвокат Сергій Головко розповів, які існують ризики для українців у випадку відмови від вакцинації проти коронавірусу.

Вакцинація, кадр з відео
Вакцинація, кадр з відео

Теоретично, обов'язок по вакцинації передбачено відразу декількома законодавчими актами, але цей обов'язок в даний час не підкріплено жодними елементами примусу.

Що говорить закон про щеплення?

"Закон України "Основи законодавства України Про охорону здоров'я" у статті 10 закріплює за всіма громадянами, серед іншого, такі обов'язки: дбати про своє здоров'я та здоров'я дітей, не шкодити здоров'ю інших громадян, у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди та робити щеплення", - пояснює адвокат та додає, що згоду від пацієнта на щеплення також передбачено законом.
"Однак цей же самий закон у статті 43 передбачає обов'язковість наявності згоди пацієнта або його законного представника на надання йому будь-якої медичної допомоги, в тому числі і про щеплення. Виняток може бути тільки у випадку прямої загрози життю пацієнта, як, наприклад у випадках сказу, коли щеплення робиться незалежно від волі пацієнта", - зазначає Головко.

Швидка допомога, скріншот: YouTube
Швидка допомога, скріншот: YouTube

Також він розповів, що обов'язок щодо щеплень є у певних категорій працівників.
"Так, законами України "Про захист населення від інфекційних хвороб" та "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя" передбачають обов'язковість щеплень від туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця та кору. При цьому тут передбачено, що обов'язковим профілактичним щепленням підлягають деякі категорії працівників виробництв та установ, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників або поширення ними інфекцій. Відмова від щеплення в цьому випадку може бути підставою для недопуску до виконання певних видів робіт", - говорить юрист.
Яка може бути відповідальність за відмову від вакцинації?

"Що ж стосується відповідальності, яку можуть ввести за відмову від вакцинації, то теоретично можливо використовувати вже внесену до КпАП ст.44-3, що передбачає штрафи в розмірі від 1 до 2-х тисяч НМД", - попереджає адвокат.

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще