Останнім часом все частіше з'являється інформація про отруєння домашніх та безпритульних тварин.
Зоозахисники UAnimals розповіли, як захистити і врятувати тварин при виявленні симптомів отруєння.
В отруєного собаки помітні наступні симптоми: сонливість, сплутаність свідомості, порушення координації рухів, підкошування лап, рясне слиновиділення, блювота, піна з рота, виття. При важчому отруєнні собака може втрачати свідомість, мати судоми, пригнічення дихання.
Якщо у вас з'явились найменша підозра на отруєння собаки, експерти радять не втрачати ні хвилини - якомога швидше доправити тварину у клініку.
Водночас по дорозі до клініки або до моменту приїзду фахівця на місце - необхідно відразу розпочати надавати чотирилапому першу допомогу, адже від початку появи симптомів отруєння є лише близько 30 хвилин для порятунку.
При припиненні серцевої діяльності або зупинці дихання, як і у людей у тварин незворотні зміни настають через 4-5 хвилин, тому необхідно розпочати проведення реанімаційних заходів у вигляді непрямого масажу серця і штучної вентиляції легенів.
Коли серцева діяльність і дихання чотирилапого буде в нормі, необхідно вколоти протиотруту.
Якомога швидше потрібно ввести тварині у м’яз задньої лапи або у різні лапи антидот до токсину - вітамін B6 (піридоксин гідрохлорид). Він продається в усіх аптеках і його про всяк випадок варто завчасно мати на озброєнні усім господарям і волонтерам. Вітамін B6 колять у пропорції 0,5 мл на 1 кг ваги собаки, втім можна не боятись передозування чи зайвого введення навіть якщо згодом підтвердиться інший вид отрути.
В жодному разі не варто насильно годувати собаку. Фахівці зі служби порятунку зазначають, що зловмисники можуть підмішати в отруту протиблювотні препарати, тому спроби викликати у тварини блювання можуть лише нашкодити.

важливо про отруєння тварин, фото UAnimals
важливо про отруєння тварин, фото UAnimals

Фахівці попереджають, що особливо підступне труєння може проявитися навіть через кілька днів після.

Можливі симптоми: кривава блювота, кривавий або чорний пронос, кровотеча з прямої кишки і носа, підшкірні крововиливи, млявість, втрата апетиту, тремтіння, задишка, судоми, кома. Можливе підвищення температури до 40 градусів.
Єдине, що може врятувати тварину в такому стані – це вітамін К1 (Канакіон чи Канавіт). Вколоти його потрібно підшкірно в зоні холки із розрахунку у дозуванні 2,5-5 мг на 1 кг маси тварини.
Можливі і інші види отруєння, тому життєво важливо доставити тварину якомога швидше до клініки, наголошують зоозахисники.

Нагадаємо, в центрі Хмельницького від отруєнь померли собаки

Як повідомляв портал Знай.ua, у Франківську масово труять собак

Також Знай.ua писав, шкуродери труять тварин м'ясом з голками

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще