Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook поділився корисною інформацією для тих, хто планує вагітність.
Він надав розрахунок допомоги по вагітності та пологах, нагадавши про те, що відпустка в такому випадку є оплачуваною і надається на підставі медичного висновку з 30 тижня.

"Тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами - 126 календарних днів, з них: - 70 календарних днів – до пологів; - 56 календарних днів – після пологів. Як вирахувати суму допомоги? Помножити суму середньоденної заробітної плати на кількість днів перебування у відпустці. Тривалість страхового стажу не впливає на розмір допомоги. Винятком є особи, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мали стаж менше 6 місяців", - заявив Микола Кулеба.

вагітність, фото Pxhere
вагітність, фото Pxhere

Для таких випадків розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати. Його сума не може перевищувати максимальної бази нарахування ЄСВ на день настання страхового випадку. Однак і не може бути меншою за розмір, який був обчислений із суми мінімальної зарплати. Сам розрахунок декретних виплат здійснюється за формулою: П = ЗПср х Ко.
П - це сама Допомога по вагітності та пологах, ЗПср - це сума середньоденної зарплати, Ко є кількістю днів, виділених на відпустку по вагітності.

"Сума середньоденної заробітної плати обчислюється: ЗПср = ЗП: Крп, де зп - нарахована в розрахунковому періоді сума заробітної плати, з якої стягувався ЄСВ; Крп - кількість календарних днів у розрахунковому періоді", - додав Уповноважений Президента з прав дитини.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Нагадаємо, глава МЗС України Кулеба висловився за 40 мільйонів чоловік: "Москва втратила..."

Як повідомляв "Знай.ua", Студент написав міністру, щоб допоміг з презентацією для вишу: "Ви ж не хочете, щоб я поїхав до Польщі на полуницю"

Знай.ua писав, як не допустити загибель дитини: батькам розкрили очі на правду про TikTok