Журналісти поцікавилися у молоді про те, що вони думають про пенсію на тлі того, що українська влада постійно пропонує нововведення в плані пенсії, які "напружують" городян.

Мало хто радіє підвищенню пенсійного віку або діджиталізації процесу. Про це повідомляє Depo.ua. українці віком від 21 до 27 років з Києва відповіли на однакові запитання. Зараз мінімальна пенсія становить 2400 гривень, тоді як молоді люди вважають 10 тисяч грн виплат мінімальними для нормального життя.

Інтерв'ю на вулиці, скріншот: Youtube
Інтерв'ю на вулиці, скріншот: Youtube

- Як ти ставишся до пенсії?

Вова (27 років, організатор квестів): "Та ніяк. Пенсія - це та річ, яка зникне як суспільне явище, коли я буду в пенсійному віці", - заявляє 27-річний організатор квестів Володимир. Тоді як 24 – річний фотограф Марія зазначила: "Сама ідея пенсійних виплат – дуже ок, але Українська реалізація і їх розмір - дно".

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

- Чи вважаєш ти справедливою нинішню пенсійну систему? Або тебе обурює те, що у тебе примусово забирають частину доходів до Пенсійного фонду?

"Вважаю таку систему несправедливою. Фактично, я віддаю ці гроші комусь, а не собі відкладаю на старість. А як буде з Пенсійним фондом, коли я стану Старий? Навряд чи хтось зараз може дати якісь стабільні гарантії. Тому так, мене це турбує", - повідомив 22-річний Системний адміністратор Слава.

21-річна Лейла ж заявила:"Я не так добре знайома з пенсійною системою, але якщо частина мого доходу, яку вони забирають зараз, буде виплачуватися потім мені, і в збільшеному розмірі, то я за такий податок".

Інтерв'ю на вулиці, скріншот: Youtube
Інтерв'ю на вулиці, скріншот: Youtube

- Якою ти бачиш ідеальну пенсійну систему?

Валентин (25 років): "Не знаю щодо ідеалу у нас, але хороші пенсійні системи можна побачити у Великобританії і Японії", - відповів 25-річний стоматолог Валентин. Майже всі інші молоді люди не зуміли відповісти на це питання, адже ніколи не думали про ідеальну пенсійну систему.

- Яким бачиш себе на пенсії?

"Не знаю. Але я точно буду ***нутою старенькою", - заявила 21-річна Настя. А ось фотограф Марія зазначила: "Мені б хотілося бути класичною європейською бабусею, насолоджуватися старістю, подорожувати і "чилити" без істерик "на що мені жити".

- У якому віці хотів би вийти на пенсію?

Вова (27 років): "Знову ж таки, не хочу отримувати пенсію. Я вже відкладаю частину заробітку, що і буде моїми коштами на доживання останніх років. А поки зможу-буду працювати", - заявив 27-річний Володимир. 23-річна "податківець" Валерія зазначила: "Рано, десь у 40-45 років". А ось славі було що сказати: "Важке питання, тому що це залежить від моральної і фізичної здатності працювати. Я ж не знаю майбутнього. Наприклад, якщо я доживу років до 80 і буду при цьому живчиком, то швидше за все продовжу працювати. Але якщо мій моральний і фізичний стан буде в 60 говорити мені, що вже нічого, то тоді років в 60".

Інтерв'ю на вулиці, скріншот: Youtube
Інтерв'ю на вулиці, скріншот: Youtube

- Яку пенсію зараз треба отримувати, щоб вистачило на нормальне життя в Україні?

"На нормальне життя і мінімальної зарплати не вистачить, не те що нинішньої мінімальної пенсії. Для типової української бабусі 10 тисяч-це було б ще хоч якось", - відповіла Марія. І решта учасників відповіли в таких же межах. 21-річна Анастасія зазначила, що мінімальна пенсія повинна бути від 7 тисяч гривень. А Валерія - пенсія повинна бути в розмірі заробітної плати.

Нагадаємо, Пенсійний калькулятор допоможе розрахувати майбутні виплати: проста інструкція від ПФУ

Як повідомляв "Знай.ua", українським пенсіонерам пояснили, як бум звільнень вдарить по виплатах: "Тисніть Далі, поки терпимо"

Знай.ua писав, українці вимагають повернути пенсійний вік до 55 років: важко знайти роботу