Робочий графік депутатів Київради цього тижня помітно завантажується – після тривалих канікул, що закінчилися минулого тижня, щоденний розклад поповнився заходами. Знай.ua відвідав одне з перших засідань комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування, що відбулося 25 вересня.

Апогей нахабства: люди чекали на депутатів 1,5 години

Здається, що за час канікул депутати геть забули про існування розкладу. Про пунктуальність і казати нічого. Аби долучитися до запланованого засідання, людям довелося чекати 1,5 години. Засідання, що мало розпочатися о 10:00, стартувало об 11:26.

"Наразі у нас присутні 7 депутатів. Аби розпочати захід, необхідно мінімум 12…Продовжуємо чекати колег", – повідомив о 10:30 голова постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування Олександр Міщенко.

О 10:50 присутні почули повідомлення про те, що у залі 9 депутатів. А от "глядацькі" місця були повністю зайняті ще о 10:05 – люди зібралися на різні питання з розкладу дня.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

"Я ж спеціально з роботи відпросилася на 2 годинки…я прийшла заради питання № 3 – розгляд петиції "Врятуємо парк Дарницького району" про приєднання території Червоного Хутору до парку "Партизанської Слави". І це що ж, піду ні з чим…Ну і нахабство…", – промовила одна з присутніх жінок.

Дехто прийшов із маленькими дітьми, та вимушені були затриматися фактично на кілька годин.

На пропозицію активістів зберегти зелену зону – байдужість комісії

Розпочати засідання голова комісії запропонував з одного з найважливіших для громадськості питань – розгляду проекту рішення Київради, поданого в порядку місцевої ініціативи від 30.01.2018 р. "Про збереження дубового скверу та зеленої зони між вул. Золочівська та Косенко" за поданням членів ініціативної групи Подільського району. Підтримати це питання прийшли понад 10 місцевих активістів.

"Ми просимо підтримки стосовно збереження зеленої ділянки у Подільському районі, яку було поділено на 10 частин для індивідуального використання. Серед персон, які отримали право власності, не побачити простих людей, зокрема, наприклад, 2 з них належать судді Івановій та її донці. Ми маємо на руках докази того, що вік багатьох дерев, якими вкрита ділянка майже у гектар, перевищує 100 років. Тут зростає понад 150 історичних дерев, 100 з яких – старовинні дуби", – розповідає громадський активіст, член ініціативної групи мешканців Подільського району Олег Кочерга.

За висновками завідувача відділу дендрології Національного ботанічного саду ім.М.М.Гришка НАН України Юрія Клименка, у межах столиці небагато насаджень з такими показниками, тож вона становить цінність і заслуговує надання їй статусу пам’ятки природи місцевого значення.

"Земельна ділянка за вищезгаданою адресою, згідно з історико-містобудівним опорним планом Києва, який входить до складу "Генерального плану м.Києва та проекту планування його приміської зони на період до 2020 року", розташовується в історичному ареалі міста", – зазначено у відповіді Міністерства культури України.

Незважаючи на те, що на березневому засіданні постійної комісії було створено відповідну робочу групу, яка мала б докорінно дослідити питання забудови на зеленій ділянці, сьогодні не прозвучало жодних резонних висновків щодо подальших дій.

"Ми можемо проголосувати за рішення, але це не дасть бажаного ефекту. Окрім політично позиції ще має бути позиція закону. Зараз поки пройде комісія, після цього невідмінно з'являться зауваження, після цього буде сесія, після цього буде рішення…але воно не буде легітимним. У мене є інша порада до людей – зробити інший проект рішення, з юристами порадитися, як це грамотно зробити, щоб вдалося скасувати ці нормативні акти", – відзначив голова постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування, депутат Київради Олександр Міщенко.

Голова робочої групи депутат Київради Владислав Михайленко ж порадив активістів звертатися до суду, зазначивши, що це буде реальним виходом з ситуації.

Відстояти зелену ділянку зі 100-літніми дубами допоміг лише один депутат

Єдиним на заваді відправленню спокусливої для її "іменитих" потенційних власників земельної площі у довгі скитання від засідання до засідання, у той час, як забудовники можуть з'явитися в зеленій зоні з пилами в любий момент, став Володимир Назаренко.

"Більшість населення України не має довіри до судової системи і для того є чимало причин. Є епіцентри і в Одесі, і в Харкові, і, на жаль, в Києві, що чиновники з правоохоронних органів, прокуратури, з судової системи покривають злочинних забудовників та махінаторів. Як це, наприклад, відбувається і на Осокорках – де люди хочуть створити еко-парк. Там майже щотижня відбуваються сутички, тож, на жаль, в нашій країні, а все більше і більше в столиці, питання вирішуються не в законному порядку, а силою. Це стається через те, що немає довіри до судової системи", – підкреслив член постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування, депутат Київради Володимир Назаренко.

"Люди прекрасно розуміють, що скасовувати державні акти (як у випадку розподілених земельних ділянок) треба в суді. Але мешканці Подільського району прийшли сюди, щоб мати хоча б якусь аргументацію, коли прийдуть забудовники з пилами, аби побудувати черговий житловий комплекс. Як, наприклад, сталося із ЖК "ParkLand у Солом'янському районі – коли земельні ділянки під садівництво забудовують багатоквартирними будинками. Тут так само буде. Тому ми обов’язково маємо підтримати проект рішення і таким чином допомогти людям в боротьбі з титушками та забудовниками", – відзначив депутат Київради Володимир Назаренко.

Після тривалих обговорень проект рішення "Про збереження дубового скверу та зеленої зони між вул. Золочівська та Косенко" все ж таки був підтриманий членами постійної комісії майже одностайним "за".

"Після 8 годин очікування – пішли ні з чим"

Більшість часу під час засідання була присвячена розгляданню дрібним питанням – щодо вирішення прав власності чи продовження оренди десятків приватних будинків та ділянок.

"Минулого разу ми просиділи більше 8 годин в очікуванні питання щодо фізичних осіб. Але ж так і пішли ні з чим – комісія так і не встигла дійти до нас. Чи вони із відпустки ще подумки не вийшли, чи поки в робочий ритм не увійшли…Хоч сьогодні дійшла черга", – каже одна з присутніх мешканка Лівого берегу Наталя.

Подробиці з чергових засідань постійних комісій Київради читайте у подальшому на сайті порталу Знай.ua.

Також раніше Знай.ua писали про ще одне скандальне будівництво, яке збираються розпочати у Києві. Біля станції метро "Шулявська", постійним користувачем якої є Державне видавництво "Преса України" Державного управління справами Президента України, збудують житловий комплекс.

Ще раніше Знай.ua повідомляв, на якому етапі нині перебувають проекти-переможці в освітньому конкурсі Громадський бюджет, подані столичними школами. Станом на початок вересня, було реалізовано менше третини з них.