Вже не перший рік поспіль екологи б'ють на спалах щодо жахливого стану акваторії Дніпра на території столиці та її околиць. Розмивання гирла річки, внаслідок якого ставиться під загрозу міцність київських мостів, – результат діяльності нелегального видобування піску. Доля одного з найнахабніших "піщаних бізнесменів" нарешті була розглянута на засіданні постійної комісії Київради з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції, що відбулося 17 жовтня. Знай.ua відвідали захід та дізналися подробиць справи.

123 млн грн боргів та жодного дозволу на роботу

Одним з найважливіших питань засідання комісії став проект рішення "Про розірвання договору оренди земельної ділянки від 2 серпня 2007 року, укладеного між Київською міською радою та ВАТ "Мостобуд"".

Діяльність компанії вже неодноразово привертала увагу громадськості, проте так і залишалася без жодних відповідних дій з боку правоохоронців та влади.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Для розірвання договору сьогодні існує цілий ряд вагомих аргументів. По-перше, це те, що змінено цільове призначення ділянки, по-друге – це те, що "Мостобуд" не сплачує оренду за землю, а це, вибачте, цілих 17 гектарів. На сьогодні вони мають вже 123 млн грн боргу перед містом. До того ж, Держгеонадра повідомила, що взагалі у них навіть спеціального дозволу немає на цю діяльність", – зазначає депутат Київради Ігор Мірошніченко.

Розірвання договору планується здійснити в односторонньому порядку – головним аргументом в суді як раз і має стати зібраний "букет" порушень.

За даними правозахисників, щомісячний прибуток від проданого піску становить близько 100 млн грн. За приблизними підрахунками, сьогоднішні запаси вже добутого піску піщаних "рейдерів" складають не менше 300 тисяч тон. Під час засідання обговорювалася ймовірність арешту "піщаних скарбів" та привласнення їх містом.

Мости – в аварійному стані

Та окрім фінансових збитків, діяльність "Мостобуду" завдає непомірної шкоди головній артерії міста, а разом з тим - в цілому, інфраструктурі столиці.

"Нині гирло Дніпра знаходиться у катастрофічному стані. Ділянки під київськими мостами перебувають у аварійному стані – особливо, міст метро. Все це відбулося внаслідок нахабних постійних розмивів ґрунту – "піщані бізнесмени" тонами здобувають пісок з Дніпра, навіть не думаючи про наслідки", – каже член постійної комісії з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції Юрій Сиротюк.

Ще одним із побічних ефектів є руйнування доріг під натиском завантажених машин, які, власне, і займаються нелегальним перевезенням.

Хто "кришує" піщаний бізнес?

Підіймаючи тему розірвання договору із наймасштабнішим "піщаним олігархом" в столиці, депутати не оминули увагою і потенційної складності, що може виникнути у подальшій боротьбі. Це – корупційна складова та всім відоме в Україні розвинуте "кришування".

"Аби провертати таку масштабну діяльність прямо посеред міста, без кришування не обійтися. Тож одночасно з судовим розглядом щодо розірвання договору, потрібно проводити розслідування та з'ясувати, хто саме їх кришує – поліція, прокуратура чи ще хтось", – підкреслює член постійної комісії з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції Юрій Сиротюк.

Як підкреслив секретар комісії Андрій Осадчук, першим кроком у цьому напрямку стане звернення до очільника столичної поліції Андрія Крищенка та СБУ.

Аналогічна ситуація відбувається і на озері Тягле, що в Дарницькому районі, та озері Алмазне у Деснянському районі. Місцеві мешканці вже не перший місяць поспіль спостерігають нахабну картину розмивання водойм та систематичне вивезення тон піску.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про масовий мітинг, що зібрав понад тисячу людей з різних областей країни. Українці, обурені цінами на комунальні послуги та маленькі зарплати, пройшлися Хрещатиком.

Раніше Знай.ua писали про пару злодіїв, яка нахабно обчистила учнів в одній зі столичних шкіл.