У понеділок і вівторок, 22 та 23 жовтня, в українській столиці оголосили надзвичайну пожежну небезпеку (5 класу).

Про це йдеться в повідомленні ДСНС. Фахівці закликали киян поводитися у лісопаркових зонах максимально обережно: дотримувати всіх правил при розведенні багаття, а також пам'ятати про правила поведінки, якщо почнеться пожежа.

Так, якщо людина опинилася в осередку займання, не можна тікати від вогню, що швидко наближається, у протилежний від полум'я бік - долати крайку вогню необхідно проти вітру, закривши обличчя і голову одягом. З небезпечної зони, до якої наближається полум'я, треба виходити перпендикулярно напряму розповсюдження вогню.

"Якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість або галявину, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що над самою поверхнею землі (тут воно менш задимлене), рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини. Особливо будьте обережні у місцях торф'яних пожеж, враховуйте, що там можуть утворюватися глибокі вирви, тому рухайтеся, по можливості перевіряючи палицею глибину слою, що вигорів", - розповідають рятувальники.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Невелику пожежу можна загасити, заливаючи водою, закидаючи вологим грунтом або затоптати. Що стосується першої допомоги при опіках, то необхідно посадити або покласти постраждалого, обливати місця опіку великою кількістю води (протягом щонайменше 15 хвилин), по можливості потрібно зняти з місця ураження всі прикраси та аксесуари. Це бажано зробити в перші хвилини, поки ці місця не почали набрякати.

Згорілі або тліючі предмети одягу можна знімати тільки у випадку, якщо вони не прилипли до ураженої зони. Шкіру навколо опіку бажано обробити спиртом або розчином марганцівки. Всі місця опіків потрібно захистити від впливу зовнішніх факторів: прикрити чистою тканиною без ворсу або серветкою.

Нагадаємо, українців попередили, що прийдешня зима виявиться найсуворішою за сто років.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", українець показав красу Карпат дивовижним відео.

Також "Знай.uа" писав про те, що в Непалі страшна стихія вбила альпіністів.