Експерти в один голос б'ють на сполох, адже багато явних ознак свідчить про те, що на Київ насуваються масштабні паводки.

Про це пише Рoliteka.

Експерти зазначають, що у середньому раз на 30 років у Дніпрі відбувається великий паводок. Востаннє такі водні катастрофи траплялися в 1970 і 1971 роках – це навіть більше, ніж 30 років тому.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Архівні фото свідчать, що останній паводок сильно затопив лівий берег. Тоді ще фактично лівий берег столиці не був забудований і село Троєщина так затопило, що хати стояли у воді по самий дах

В наш час Київ залишається одним з небагатьох фрагментів русла Дніпра, де ми можемо побачити реальну ширину річки. А всі водосховища є по суті піднятим рівнем, який затопив заплави Дніпра.

Паводок може статися в будь-який час, коли йде багато дощів або після різкого потепління від талого снігу.

Експерти навіть бояться проговорювати вслух, що буде, якщо прийде стільки води, як в 1970 році? В результаті моделювання ситуації і підрахунків виходить наступна картина-затоплюється майже весь Лівий берег, весь Поділ та Оболонь.

Загроза пояснюється тим, що коли вода доходить до Києва, вона хоче розлитися в заплавах. Але на лівому березі дуже високі Позняки та Осокорки – мається на увазі, там більш високий рівень берега, ніж на Дарниці або Троєщині – а на правому березі високо підняті намиті ділянки в Конча-Заспі. Це означає, що саме на півдні Києва воді розлитися буде ніде, оскільки залишається тільки саме русло.

І якщо в якийсь момент з півночі на Київ піде велика вода, то буде ефект “пляшки” – вода не буде встигати проходити. Це означає, що саме в межах Києва рівень води почне різко підніматися саме тому, що вона не встигає пройти через русло. Саме це і призведе до затоплення в Києві.

Результат масштабного паводку для Кончі-Заспи найімовірніше такий, що вода просто розмиє ці намиті берега. Адже всі ці берега в Конча-Заспі – це просто купа піску.

Щоб врятувати столицю України було б непогано повернути Конча-Заспу в природний стан і дати можливість воді там розливатися, а не створювати “пробку”. Але як змусити наших чиновників забрати свої будинки звідти? Питання залишається відкритим.

Нагадаємо, у зв'язку зі страшним паводком у Сочі мер міста Анатолій Пахомов постановив ввести режим надзвичайної ситуації.

паводки
паводки


Як писав раніше Знай.ua, українців попереджають про серйозну небезпеку, у звязку з можливими паводками. В річках басейнів Сяну та Дністра рівень води може піднятися значно вище норми.


Також Знай.ua писав про те, що міжнародний міст через Амур в Китаї змило через паводок.