На Оболонь насувається чергове "велике будівництво", пов’язане (знов-таки!) з черговим гучним скандалом.

У 80-х роках на території мікрорайону було збудовано спортивно-оздоровчий комплекс, який отримав назву "Чайка". У триповерховій спортивній споруді було чотири басейни та сучасна (на той час) технологія очищення води озонуванням (а не хлоруванням!).

Тривалий час спорткомплекс успішно функціонував і всіх все влаштовувало. Ситуація дещо змінилась у 1999 році. Спортивний комплекс з доброго дива (а точніше – зі згоди міської влади) опинився у власності приватних осіб – київських підприємців Корогодського та Меламуда. Спорткомплекс нарекли "фітнес центр "Акваріум" і деякий час він вважався однім із найпрестижніших спортивних закладів Києва, зазначив голова Шевченківської районної організації партії "Громадський рух Миколи Томенка "Рідна країна" Павло Аніськович.

Власники потихеньку прибудували до комплексу нові споруди, спортмайданчик та кілька парковок.

Але у минулому році ситуація змінилась. Спочатку поширились чутки, що комплекс припиняє свою роботу, а пізніше вони отримали своє підтвердження:

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Якщо коротко, то мова йде про те, що спорткомплекс переданий у довгострокову оренду (на 25 років) компанії "Інтерспорт". Всі раніше зроблені прибудови цілком узгоджені. Але в березні 2017 року компанія звернулась до Київради з проханням отримання дозволу на розробку проекту будівництва на території "багатофункціонального комплексу у складі житлових будинків, вбудованих і прибудованих нежитлових приміщень".

Забудовники переконують незгодних громадян, що на місці забудови буде зведено новий спорткомплекс. Ну, і (звичайно!) буде купа інших, так званих "ніштяків": новий дитячий садочок (замість знесеного №661!), очищення озера Білого, впорядкування прилеглої території.

Але у мешканців Оболоні виникає зустрічне питання: адже ж всі ці плюси перш за все – для власників "Акваріуму" та тих, хто заселиться у новобудови. І елітний дитячий садок, і чудовий вид на озеро, і парковки, і спорткомплекс. Іншим мешканцям дістанеться додаткове навантаження на інфраструктуру, переповнені школи та дитсадки, загроза для екосистеми озера Білого.

У мене особисто виникає також питання щодо законності знищення спортивної споруди. Адже є стаття 48 закону "Про фізичну культуру і спорт", де чітко сказано: "…Приватизація спортивних споруд здійснюється відповідно до закону. Зміна цільового призначення приватизованих спортивних споруд не допускається…"

Аргументи власників громада вже чула: "збудуємо нове і краще". Але спочатку збудуйте. Щоб не виникло ситуації, коли одне зруйнують, а інше – чи ще з’явиться!

Поки що висновок напрошується один: власники вирішили швиденько "зрубити бабла", поки це можливо. Бо, хоча термін оренди і закінчується через сім років, але ж на часі вибори. Президентські і парламентські. А пізніше – київські. І нинішній мер, який так поблажливо ставиться до забудовників всіх видів швидше за все полишить свою посаду. І тоді не тільки громада, але й представники нової влади почнуть задавати "незручні" питання і з’ясовувати походження підозрілих "договорів".