Голови правлінь столичних ОСББ та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) висловили масовий протест діям, а точніше, їхній відсутності у питанні обіцяної допомоги у ремонті багатоповерхових будинків. Мова йде про міську програму 70/30. Обурені кияни прийшли вимагати належних коштів на засідання постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. Знай.ua дізнавалися подробиць інциденту.

"Вони штовхають нас у величезну фінанансову діру!"

Як повідомляв Знай.ua заступник директора Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА, на сьогоднішній день, в столиці діють 2 відповідні міські програми 70/30.

"Перша – згідно з рішенням Київради від 26 грудня 2016 року № 780/1784 "Про затвердження Положення про співфінансування реконструкції, реставрації, проведення капітальних ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирних будинках", яка почала діяти у 2017 році. Друга – з рішенням від 26 грудня 2014 року № 865/865, що затвердило Положення про конкурс проектів з реалізації енергоефективних заходів у житлових будинках Києва, в яких створені об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, а також у кооперативних будинках, яка діє з 2015-го", – розповідає заступник директора Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Іван Пастухов.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Якщо перша з них допомогла здійснити бажану реконструкцію всього 48 будинків, то друга виявилася більш дієвою – за словами Івана Пастухова, на умовах спільного фінансування ремонтні роботи були проведені у 370 столичних будинках. Та, як виявилося, на цьому ентузіазм і закінчився – наразі сотні киян залишаються без обіцяної допомоги.

Згідно з умовами даних міських програм, 70 % із необхідних на реалізацію поліпшень у будинку має виплачувати саме місто. Втім, люди не тільки не отримали цих коштів, а й стали заручниками величезних боргів.

"Ми поставили собі індивідуальний тепловий пункт та утеплили весь будинок. Із витраченого на роботи 1 млн грн 300 тисяч мали оплатитися із міського бюджету. Вже залишається місяць до кінця року, а ми ще ані гривні не отримали. Ми не маємо змоги самостійно внести таку суму, тож фактично опинилися у борговій ямі – ще трохи і почнуть ще й відсотки зростати!", – обурується Ганна Загородня, голова правління ЖБК "Іскра", одного з переможців минулорічних конкурсів проектів міської програми 70/30.

З аналогічною проблемою на засідання комісії прийшли жителі Подільського та Деснянського районів. Втім, за їхніми словами, кошти також не отримали і колеги з інших районів столиці.

"Тільки за даними моїх знайомих голів правління, сумарна кількість боргів дорівнює 5 млн грн. Люди у розпачі! Як же нам усім бути? Це проблема не особиста наша, а нашої влади – яка ж може бути до них довіра у майбутньому?! Ми і так вимушені підняти збори, щоб потягти решту суми, чи не думають депутати, якими вони постають в очах сотень, а то і тисяч кинутих киян?!", – голова правління ЖБК "Іскра" Ганна Загородня.

На нестачу обіцяних мільйонів - лише "перевели стрілки"

Новий конкурс проектів з реалізації енергоефективних заходів у житлових будинках Києва має стартувати вже цього тижня – а саме, 7 листопада. Проте, замість позитивних відгуків голови правлінь обіцяють влаштувати масову акцію "Анти-участі у конкурсі", аби уберегти колег від потрапляння у аналогічну пастку.

"Вони штовхають нас у величезну фінанансову діру! Як же ж можна було агітувати, обіцяти і кинути напризволяще? Якщо ще минулого року ми залюбки подавали заявку на участь, готувалися та з нетерпінням чекали на перемогу, то цього року ми якомога більшій кількості киян намагатимося розказати правду, щоб люди не велися на голословні обіцянки!", – скаржиться мешканка Деснянського району Світлана Вартанюк.

Варто відзначити, що у відповідь на прохання представників ОСББ та ЖБК встигнути виділити необхідну суму в цьому бюджетному році, міські чиновники лише висловили кілька речень-відмовок.

"Так, я погоджуюся з головами правлінь, наразі ми маємо нестачу у близько 14 млн грн по цьому питанню. Та це не є невикористані кошти, тому ситуація ще виправна", – каже директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитро Науменко.

А от очільник Департаменту фінансів наголосив на тому, що кошти є у казначействі, однак водночас запропонував ще й альтернативний варіант пошуку грошей.

"Ці кошти є у казначействі, але просто не розподілені… В решті решт, ми можемо перерозподілити ці 14 млн з Департаменту житлово-комунальної інфраструктури з тих 42 млн, які сьогодні були не затверджені на придбання нової техніки для міста", – відзначив директор Департаменту фінансів КМДА Володимир Репік.

Тож, по суті, питання так і залишилося невирішеним. Наступне засідання комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку має відбутися 12 листопада.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Отруйні озера по всьому місту травлять киян: список смердючих водойм

Також Знай.ua надав перелік отруйних озер столиці, які внаслідок будування багатоповерхівок всупереч гідротехнічним нормам, переповнені хімікатами.

Раніше Знай.ua писав про точні дати, коли в Україну придуть морози та заметілі.