У той час, як громадські активісти та родичі Героїв Небесної Сотні власними силами створюють "куточки пам'яті" загиблим під час розстрілу на Майдані, виділена для Національного музею Революції Гідності будівля руйнується на очах. Роками не сплачуючи за оренду та комунальні послуги, осілі в історичній садибі на Печерську організації продовжують свою діяльність і навіть не думають звільняти приміщення. Знай.ua відвідали засідання постійної комісії Київради з питань власності, що відбулося 6 листопада, та дізналися деталі скандального питання.

Борги у 300 тисяч та незаконне захоплення

Мова йде про історичну будівлю, розташована поруч із всім відомим "Шоколадним будинком" в самісінькому серці столиці – на Липках.

Неабияку стурбованість щодо стану історичної садиби в центрі Києва громадські активісти висловили під час розгляду питання "Про розгляд колективного звернення громадської спілки "Культурні ініціативи Києва" щодо ситуації, яка склалась навколо садиби родини Уварових (вул. Липська, 16-А)".

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

"До приміщення культурної спадщини невідомо як вселилася 1,5 роки тому рада ветеранів. І відтоді у 86 метрів на антресолі особняка й перебуває Київська міська організація ветеранів України. А з 1987 року в будівлі перебуває і Український фонд культури. Наразі тут має створюватися Національний музей Революції Гідності, але ми зіткнулися із величезною проблемою небажання покидати приміщення", – говорить голова благодійної організації "Фундація "Відкрита Україна"" Вікторія Губська.

За словами активістів, ніхто з цих двох орендарів не дбає про приміщення у історичній садибі – будівля майбутнього культурного простору вже перебуває у жалюгідному стані.

"Я вчора моніторила відкриті джерела і побачила, що це приміщення мало постійні проблеми з орендною платою: вона або не сплачувалася, або частково сплачувалася. За цей час було реконструйовано лише кілька приміщень, а решта будівлі поступово руйнується і не вживаються жодні заходи", – відмічає Вікторія Губська.

За словами голови "Фундації "Відкрита Україна"", на сьогоднішній день, Українська рада ветеранів і Український фонд культури мають борг 300 тис грн. В такому випадку приміщення взимку не опалюється, а, відповідно, історична будівля руйнується далі.

Бійки та посиденьки в ресторанах

Під час обговорень відкрилася ще низка цікавих подробиць. Про скандальну поведінку учасників Київської міської організації ветеранів України, які з 2016 року перебувають в садибі Уварових, розповіла є керівник ГО "Жінок ветеранів, інвалідів, учасників АТО "Берегиня"".

"Ще на початку конфлікту ми разом із колегами якось прийшли до цих псевдо-ветеранів, аби пояснити їм ситуацію. В результаті представники їхнього керівництва накинулися на мене, влаштувавши справжню бійку. Я не на жарт травмувала руку, а зсунуті кістки на руці залишаться вже на все життя. Насправді ж, це ніякі не ветерани – вони усі молоді, 1940-1941 року народження, а замість корисної діяльності бенкетують по ресторанах за виділені організації бюджетні кошти. Їх там всього 5 чоловік у раді", – розповідає керівник ГО "Берегиня" Наталія Дубович.

Не забарився з виступом і представник Київської міської організації ветеранів України, який, за словами Наталії Дубович, особисто брав участь у бійці. Втім, коментар був досить стислий.

"Насправді, приміщення працює кожен день: тут працюють комісії, комітети, ради старійшин. Тому ми робимо свою роботу", – говорить заступник голови Ради Київської міської організації ветеранів України Валентин Свидельський.

Лакшері-заходи та прийомна депутата

"Шишки" сипалися не тільки у бік ради ветеранів – Український фонд культури теж отримав кілька вагомих нарікань.

"А Український фонд культури, який нібито покликаний творити там осередок культури і музейний простір, він здає це приміщення в суборенду. І ми неодноразово бачили там зйомки різних фільмів, лакшері-ярмарки, де продають Louis Vuitton , Gucci тощо. Виявилося, що фонд культури на строки проведення цих заходів включає їх до переліку своїх членів, а потім просто виключає звідти", – обурюється голова благодійної організації "Фундація "Відкрита Україна"" Вікторія Губська.

Як виявилося, на ласий шматочок історичного особняка претендують і депутати Київради.

"Депутат з Виноградаря вирішив там зробити депутатську приймальню. Юрій Дідовець подав відповідну заявку, аби облаштувати приймальню в центрі Печерська", – відзначає Вікторія Губська.

Суди та доля Музею Героїв Небесної Сотні

До вирішення цього гострого питання долучилися і представники Українського інституту національної пам'яті.

"Два місяці тому ми ухвалили рішення, що в цьому приміщенні, площею у 86 метрів, нарешті був створений Національний музей Революції Гідності. Але керівництво ради ветеранів відмовляється звідти з’їжджати. КП "Київжитлоспецексплуатація" докладає титанічних зусиль для того, щоб з ними судитися", – каже голова благодійної організації "Фундація "Відкрита Україна"".

Як відзначила заступник начальника КП "Київжитлоспецексплуатація" Віра Мусієнко, незважаючи на прийняте рішення віддати площу під облаштування музею, представники ради ветеранів не хочуть виїжджати звідти. Станом на сьогодні, відкрито судову справу щодо їхнього виселення. В свою чергу, представники Ради Київської міської організації ветеранів України, подали зі свого боку позов до суду та звернення до столичної адміністрації з метою знайти шляхи задля того, щоб залишитися у облюбованому особняку.

За пропозицією голови постійної комісії Київради з питань власності Леоніда Антонєнка, було прийнято рішення про збір загальної інформації щодо стану розгляду судових справ, відповідної документації щодо питання поселення до садиби Уварових та надання отриманих даних на комісії по проходженню 2 місяців.

Подальші подробиці скандальних розбірок та долі Національного музею Революції Гідності читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав про те, що платіжки за жовтень значно затримають - до цього призвів ажіотаж у оформленні субсидій.

Також Знай.ua писав про пастку від команди Кличка: людей кинули на мільйони, кияни в розпачі. Представники столичних ОСББ та ЖБК прийшли до Київради вимагати обіцяні кошти.