Національний музей "Меморіал жертв Голодомору" спільно з театром-студією "Міф", за підтримки Міністерства культури України та КП "Київпастранс", покажуть перформанс до 85-ї річниці Голодомору-геноциду в громадському транспорті Києва за маршрутом №24 і №38.

Про це під час презентації перформансу "Блукаючі" поінформувала директор Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" Олеся Стасюк, повідомляє Укрінформ.

"Блукаючі" - це 5 осіб, доль і історій. Це люди, що винирюють з мороку історії 1933 року і з'являються у нас в сьогоденні. Вони з'являються в транспорті і розповідають про себе, розповідають, як вони були вбиті голодом у 33-му, як вони не могли розповісти про події, тому що були налякані радянською владою. Вони з'являються сьогодні, бо нагадують про наш борг, що ми повинні про них згадати, пам'ятати, запалити свічку пам'яті. Вони з'являються тому, що не були оспівані, оплакані, про них ніхто не говорив", - розповіла Стасюк.

Як зазначив міністр культури України Євген Нищук, перформанс "Блукаючі" нагадає українцям про борг згадати і вшанувати пам'ять вбитих геноцидом 30-х років, яких щонайменше 7 мільйонів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

В основу сценарію лягли свідчення очевидців Голодомору з архіву Меморіалу жертв Голодомору. Зокрема, актори покажуть пасажирам жінку, яка обміняла прикраси зі свого приданого в "Торгсин" на їжу; жінку, яка збожеволіла від того, що поховала 2-х дітей, які померли від голоду; дівчинку-підлітка, яка втратила сім'ю і опинилася в інтернаті, де і врятувалася від голоду; учасницю бригади буксирувальників - вчительку, з зошитом, яку взяли записувати майно, і відомого британського журналіста Гарета Джонса.

Перформанс "Блукаючі" зможуть побачити пасажири, які будуть їхати автобусом №24 і тролейбусом №38 між зупинками Площа Слави - Парк Вічної Слави - Церква Спаса на Берестові, Національний музей "Меморіал жертв Голодомору" та Церква Спаса на Берестові, Національний музей "Меморіал жертв Голодомору" - Парк Вічної Слави - Площа Слави. Перформанс будуть показувати протягом двох тижнів в будні, а саме з 12 по 23 листопада з 12 до 13 годин.