В Міністерстві регіонального розвитку підготували законопроект, який дозволить зносити застаріли будинки цілими мікрорайонами і зводити на їх місці сучасні житлові комплекси.

Про це повідомляють ЗМІ.

Мешканці Києва все частіше скаржаться на фактично аварійний стан так званих "хрущовок", які були зведене ще задовго до народження їх нинішніх власників.

"Сиро, холодно, грибок. Падає з даху, постійно протікає, сиплеться штукатурка. Ви ж бачили, скоро небо буде видно", - говорить Галина Русан, мешканка аварійного будинку.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Проте найбільший страх жителів таких будівель все ж викликає антисанітарія, адже фактично у кожній квартирі "процвітає" сирість та грибок, що негативно впливає на здоров'я жителів.

Відомо, що у міністерських кабінетах вже доволі давно обговорюють проблему хрущовок, через що і з'явилась одна із найпереспективніших версій. Зокрема, планується знесення старих будівель та відбудову на їх місці новітніх висоток.

Втім, нинішнє законодавство забороняє це, - якщо бодай один з мешканців проти переїзду.

"Правильно людям потрібно пояснювати - зацікавлювати, і якщо люди зрозуміють що вони придбають вигоду, якщо вони зрозуміють, що можуть отримати більше квадратних метрів і вони можуть отримати будинок з якісними комунікаціями - новий і енергоефективний. Отримати згоду всіх мешканців 100 відсотків на даний момент неможливо , тому що знайдеться завжди одна "баба яга", яка скаже що вона проти, а чому проти - не знаю, але проти ", - наголосив Максим Мятка, експерт по вопросам будівництва та архітектури.

Проте вже у новому законопроекті передбачається вирішення цієї проблеми. Зокрема, планується надати будівельним компанія право зносити будинок, якщо хоча б 75% мешканів будинку прагнуть переїхати у новий. Сьогодні в Україні щонайменше 20 відсотків житла відпрацювали свій ресурс, а майже 50 тисяч будинків потребують негайного відселення.

"Дуже важливо, що цей законопроект ми з усіма максимально обговорювали і вирішили всі проблемні питання - куди розселяють, хто отримує житло, де і в якій якості. Ми вже вийшли на фінішну пряму", - запевне Лев Парцхаладзе, заступник міністра по вопросам регіонального розвитку та будівництва.

В новому законопроекті також передбачені пільги для забудовників. Тому очікують, що інвесторів не бракуватиме. І тисячі українців отримають шанс переїхати із застарілих, часом аварійних будинків, у нові квартири. Щоправда, для цього треба, щоб депутати підтримали кабмінівський законопроект.

Нагадаємо, скільки потрібно відкладати на квартиру в Україні.

Як повідомляв "Знай.ua", мільйони українців залишаться без квартир.

Також "Знай.ua" писав, що квартири в Україні різко подорожчали.

У Міністерстві інфраструктури ламають голову над майбутнім хрущовок