У четвер, 15 листопада, у Києві невідомі кинули під двері Андріївської церкви пляшки із запальною сумішшю.

Андріївська церква
Андріївська церква

Про це повідомили у соціальних мережах, з'явилися також фото інциденту.

Постраждав священик Київського патріархату, проти нього зловмисники використали газовий балончик.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників
Показати ще

Інцидент поки що не коментують, однак неважко здогадатися про його причини.

Варто нагадати, що буквально декілька днів тому Порошенко передав Стамбульському обкому Андріївську церкву, що одразу ж викликало реакцію московських попів.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко поставив крапку у питанні передачі Константинополю Андріївської церкви у Києві.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Глава держави підписав доленосний документ у середу, 7 листопада. Указ вже передали до Верховної Ради.

Таким чином, документ визначає, що Андріївська церква, що знаходиться на столичному Подолі, переходить у постійне користування Вселенського патраірхату у Константинополі.

Раніше Знай.uа писав про те, що під час ремонтно-реставраційних робіт в Андріївській церкві, яку передали в користування Вселенському Патріарху, виявили оклад старовинної ікони 19 століття.

Андріївська церква у Києві
Андріївська церква у Києві

Цю інформацію повідомляє газета "Сегодня".

Оклад було знайдено на горищі храму. Його вже передали у фонди заповідника Софія Київська. Служив цей латунний оклад іконі Богоматері з немовлям.

Оскільки знахідку було виявлено напередодні 4 листопада, дня, коли вшановують ікону Казанської Божої Матері, її вважають хорошим знаком.

У храмі триває безпрецедентна реставрація – відновлюють буквально кожен сантиметр – від фасадів до старовинних ікон. Після рішення про передачу церкви у користування Константинополю, реставрацію припиняти не будуть. Про це розповів завідувач сектора "Музей Андріївська церква" Ігор Нетудихаткін:

"Реконструкція триває досить довго – з 2015 року, і триватиме до повного завершення реставраційних робіт".

Також Знай.uа повідомляв, що релігієзнавець прокоментував рішення Верховної Ради про передачу храму Константинополю.