До Нового року залишається кілька тижнів, тож незабаром у кожному домі з'явиться головний різдвяний символ – святкова ялинка. Хоч масовий бум ще не розпочався, перші новорічні "красуні" вже почали завозити і до столиці. Як виявилося, чимало з них не мають відповідних чіпів легальності. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Серед купи сосен – одиниці з чіпами

Одну з таких локацій нам вдалося знайти в Шевченківському районі, біля станції метро "Дорогожичі". Судячи з побаченої гори сосен, рахунок завезених дерев тут виміряється не в десятках, а сотнях.

Окинувши оком майданчик, ми не побачили славнозвісних чіпів, які мають бути в наявності у кожного легального дерева.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Це ми просто щойно завезли товар. Зараз я Вам знайду, – перебираючи сосни, зазначив продавець. – Ось – знайшов!".

Аби знайти потрібний екземпляр, чоловіку довелося відкласти в сторону не одну сосну.

Продемонстрований номер на чіпі ми перевірили на веб-сайті yalynka.info, де розміщені дані Держлісагенств, що займається обліком та маркуванням ялинок. Сосна виявилася легальною. Хоча різниця у інформації все ж таки була: у той час, як продавець зазначив, що завезені сосни з Чернігівської області, сайт видав інформацію про лісництво Одеської.

Але ж це лише єдиний приклад із цілої купи виставлених на продаж дерев. Серед оглянутих кількох десятків ми не побачили відповідних "лейблів".

Відсутність чіпів помітили і деякі перехожі, що зацікавилися соснами.

"Я оглянув 5 – 6 дерев і на жодному не побачив бирки. А ціни луплять просто нереальні за крадені ялинки – 400 – 500 гривень за середню. Сподіваюсь, що це не залишиться без покарання", – скаржиться місцевий житель Євген Делій.

До речі, цьогорічна вартість сосен, дійсно, просто захмарна – найменша, заввишки трішки більше метра, коштує 200 грн, а найвища, близько 3 метрів у висоту, – 800 грн. Середній варіант обійдеться від 300 до 600 грн.

Комунальники – "на боці еко-крадіїв"

Та під час огляду точки продажу нас здивувала не тільки поодинока наявність ознак легальності. У той час, як місто почав засипати снігопад, на "ялинковому майданчику" з'явилися комунальники і за допомогою снігоприбиральної техніки почали дбайливо розчищати територію. При тому, що в цей час на проїжджій частині та тротуарах вже насипало близько 5 см снігу, що за лічені хвилини може перетворити місто-мегаполіс у суцільну пробку.

"Це якийсь театр абсурду. То їх на дорогах не побачиш, коли гори снігу лежать, а тут вони розчищають місце для продажу зрублених дерев! У той час, як влада має масово проводити анти-браконьєрські рейди, вони на боці еко-крадіїв? Мер в долі, чи як це розуміти? Зніму на відео та розміщу на Фейсбуці – нехай всі побачать, як у нас борються з нелегальною торгівлею", – каже столичний студент Олег Чевін.

За лічені хвилини ми помітили одразу кілька людей, що у здивуванні зупинилися подивитися на те, що відбувається.

"Скільки дерев зрубано… Боляче дивитися. А їм ще місце розчищають. Краще б завантажили ялинки без чіпів, яких тут більшість, та розвезли по дитсадках і дитячих будинках, а злодіїв наказали добряче", – обурюється Катерина Ігорівна, що проживає в мікрорайоні Сирець.

"Треба ж поліцію змусити щось робити!"

В Оболонському районі нам вдалося поспілкуватися з киянами, які власними силами намагаються протистояти браконьєрам. Так, місцеві жителі днями розігнали одну з нелегальних точок продажу новорічних дерев.

"Вчора ввечері я побачила, як біля одного з будинків по вул. Маршала Тимошенка троє чоловіків почали розвантажувати сосни з кількох причепів. Вони виставили вже близько 40 дерев, а в машинах залишалося ще десь стільки ж. Спросивши у них про чіпи та звідки привезли, вони сказали: "Які чіпи? Ви в Україні, а не в Європі – купуйте, які є". Я сказала про це своєму чоловікові, він узяв кількох сусідів та пішов розбиратися. Пригрозивши браконьєрам поліцією та екоінспецією, вдалося їх прогнати. Добре, що без бійки обійшлося – вони спакувалися та поїхали звідси", – ділиться з нами Ілона Гай, мешканка Оболонського району.

Зараз на цьому місці залишилися лише кинуті коробки та палети.

Та, схоже, одним випадком це не обійдеться. Вони планують щодня проводити "еко-рейди".

"Чоловік вже домовився з 5 нашими сусідами, що вони по черзі щовечора проходитимуться в нашому мікрорайоні і, в разі чого, збиратимуться, аби розібратися з черговими браконьєрами. Тільки тепер вони робитимуть фото та насправді викликатимуть патруль, щоб вони хоча б штрафи сплатили за зрублені дерева. Треба ж поліцію змусити щось робити, раз вони так погано працюють!", – зазначила місцева мешканка Ілона Гай.

Сезон продажу новорічних ялинок тільки розпочинається, тож про подальшу боротьбу з "браконьєрами-підприємцями" читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав про те, що кияни - у заручниках комунального безладу: мережі нічийні, "Київводоканал" краде люки, місто на межі.

Також Знай.ua писав про те, що у Києві почали трощити євробляхи: кадри вандалізму показали у мережі.