Минулого тижня депутати Київради затвердили бюджет міста, що склав понад 57 млрд грн. Здавалося б, своєчасне прийняття коштів має забезпечити вчасне фінансування усіх галузей розвитку столиці. Та, як виявилося, народні обранці не врахували головного аспекту – без вчасно затверджених цільових програм визначений бюджет не принесе відповідної користі. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

"Проголосували за дах, не маючи фундаменту!"

У плані дня останнього у 2018 році пленарного засідання Київради, що відбулося 18 грудня, – близько 150 питань. Понад 10 з них є міські цільові комплексні програми, які обов’язково необхідно затвердити до початку наступного року. А це питання досить тривале, оскільки містить в собі купу нюансів, які потребують детального обговорення.

"Ви проголосували за дах, не маючи фундаменту! Я ж попереджав минулого разу – давайте спочатку розглянемо всі міські цільові програми. Спочатку має бути програма, а потім виділятися кошти, аби вони могли бути використані. Це ж головний принцип!", – повідомив депутат Київради Юрій Сиротюк.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Це влучне зауваження активно підтримали і кияни, що зібралися у кулуарах Київради.

"Чим вони думають? Які ж вони народні обранці, якщо елементарного не знають чи навіть спеціально ігнорують? Це ж щорічна процедура, тож невже вони не знають правильний порядок дій? Зрозуміло, що їм начхати на людей. Саме тому із року в рік у бюджетників зарплати затримуються, а на обіцяні ремонти будинків завжди не вистачає грошей!", – ділиться з нами мешканка Дарницького району Олександра Тихевич.

Звіт зробленого за 2018 рік – відсутній

Разом з цим, підіймалося і питання замовчування цьогорічних витрат та зроблених обсягів робіт.

"Але для того, щоб затвердити програми, треба заслухати звіт про їхнє виконання цього року. Треба послухати, які корупційні ризики, що спрацювало, а що не спрацювало", – зазначає депутат Юрій Сиротюк.

Факт відсутності звіту обурив не одного депутата, присутніх в сесійній залі.

"Чому нам не надали жодних звітів витрачені кошти та перелік зроблених робіт? Чому ми не маємо можливості подивитися та проаналізувати раціональність витрат по всіх сферах?", – підкреслив депутат Київради Святослав Кутняк.

Представники громади, що спостерігали за засіданням в кулуарах, теж не приховували свого незадоволення.

"Яскравим провалом стали програми 70/30, в рамках якої люди цілий рік чекали на обіцяні кошти для капремонту своїх будинків, і так і не дочекалися. А цей їхній "Громадський бюджет" – деякі школи-переможці навіть і не побачили жодних покупок та змін. Ганьба такій владі – їхні обіцянки нічого не варті. Вони голосують за бюджет з дірками, не піклуючись про реальний стан міста", – каже киянка Євгенія Романівна.

Як зазначив голова Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Странніков, звіт за 2018 рік може бути наданий лише у перші місяці наступного року – ймовірніше за все, вже у лютому.

Таким чином, 18 грудня вдалося проголосувати лише за частину міських цільових програм. Так, наприклад, на програму розвитку туризму Києва на 2019-2021 роки передбачено 219 млн грн, для реалізації програми "Освіта Києва на 2019-2023 роки" затверджено понад 52 млрд грн, а на комплексну програму профілактики та протидії злочинності у Києві "Безпечна столиця" на 2019-2021 роки – 259,7 млн грн.

Решту депутати Київради мають затвердити у четвер, 20 грудня.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писали про дитячий захват і море селфі: українцям зробили неочікуваний подарунок до Дня Святого Миколая.

Також Знай.ua писав про те, що кияни залишаться без води: графік відключень та адреси.