На прикрашання головних новорічних локацій та святкування 2019 року в центі столиці виділено 37 млн грн, з яких 6, 5 – з міського бюджету. Минулого року сума, виділена київською владою на різдвяні свята, була значно меншою і становила 4, 5 млн грн. При цьому, у місті залишається купа невирішених проблем, вкрай критичних для мешканців різних районів Києва. Знай.ua склали перелік надважливих і невідкладних комунальних питань, які можна було б вирішити у повній чи, хоча б, частковій мірі за ці 6, 5 млн.

"Мільйони розійшлися по кишенях?"

За словами організатора "Країни Північного Сяйва" в центрі міста Ігоря Добруцького, цього року сума, виділена на свято, на 10 млн грн більша, ніж минулого року. Втім, ця цифра являється гордістю, схоже, лише для організаторів.

"Це ж просто космічна сума! Як на якусь мішуру так спонсорів швидко знаходять, а як ями на дорогах залатати чи відремонтувати старі будинки, так не виходить? Із прикрас – лише сніжинки на дорогах та кілька незрозумілих звірів. А де всі ці мільйони?! Чи вони просто розійшлися десь по кишенях? Ці дешеві прикраси та світлодіодні стрічки – здається, що це все швиденько придбано на ринку максимум за 20 – 30 тисяч гривень", – обурюється мешканка Шевченківського району Євгенія Стріх.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Після відвідування головної святкової локації у соцмережах також з'являються все нові і нові негативні коментарі.

Школа на Печерську – в аварійному стані, на Позняках навчаються у вчительській

У той час, як міська влада звітує про встановлену ялинку чи то про святковий приїзд Святого Миколая на Контрактову площу, сотні дітей мають миритися із жорсткою реальністю та навчатися у жахливих умовах.

"Школа № 80 у Печерському районі вкрай потребує ремонту. Діти продовжують навчатися в будівлі, що знаходиться у критичному стані. Вона вже не може чекати – її потрібно негайно ремонтувати", – повідомила на одному з останніх пленарних засідань депутат Київради Алла Шлапак.

Слов'янська гімназія у Дарницькому районі теж вкрай потребує уваги міської влади.

"Ситуація просто кричуща – дітям катастрофічно не вистачає місця для навчання. Керівництво школи вже віддало під облаштування класів гардеробну, вчительську, бібліотеку та кабінет директора. А туалети, якими користуються наші діти, у край жахливому стані", – скаржиться представник Місцевої Ініціативи Тетяна Діброва, мешканка Дарницького району.

За словами місцевих жителів, у разі надзвичайної ситуації, діти просто не зможуть вибратися з будівлі, потрапивши у суцільну давку. Класи дуже переповнені – у закладі, розрахованому на 1200 учнів, зараз навчається не менше 2 тисяч. Це важко уявити, але сьогодні тут існує 8 перших класів. При цьому, 38 дітей у класах вважається нормою, бо просто немає виходу.

Діряві труби та нестача каналізаційних люків

Не менш кричущою залишається ситуація із застарілими інженерними комунікаціями – заручниками вічних проривів та аварійного стану труб стали тисячі киян. Тож витрачені мільйони врятували б хоча б кілька багатостраждальних будинків.

Так, один з яскравих прикладів – у Святошинському районі.

"5 хрущівок по Туполєва, 16 А, Б, В, Г, Д знаходяться в аварійному стані, де немає практично каналізації та покрівлі. А поряд, в 50 метрах від них, є парк "Веселка", на який хочуть виділити 26 млн грн. Оце сьогоднішні пріоритети міської влади", – відзначив депутат Київради Святослав Кутняк.

В Подільському ж районі сотні мешканців вже майже рік вимушені жити без гарячої води, а взимку ще й днями сидіти без опалення.

"Ще літо без гарячої води ми якось витримали, але настали холоди, а вона так і не з'явилася. А як бути тим, у кого в родині малі діти? Вже Новий рік, тож виявляється, що з тазиками ми носимося практично 10 місяців! А нам все кажуть: "Ремонтуємо", "Чергова аварія". А нещодавно ми 3 дні мали сидіти у крижаному холоді, бо виключали опалення. Невже не можна взяти та замінити ці діряві труби?! Чи просто комусь хочеться на Мальдівах красиво відпочити?", – скаржиться мешканка будинку на проспекті Гонгадзе, 32-В Катерина Сенчук.

А ось в Дніпровському та Дарницькому районах існує ще одна проблема – у них у дворах та на проїжджій частині систематично масово зникають каналізаційні люки.

"Дуже бентежить ситуація із краденими люками. Ми неодноразово бачили, як працівники "Київводоканалу", ніби реагуючи на зниклі люки, знімають їх в інших місцях і встановлюють на зазначених у заявці. Чи нам щоразу їздити на ринок "Юність", аби за власні кошти їх купляти?!", – скаржиться Світлана, представник одного зі столичних ЖБК на Лівому березі столиці.

Так ось, навіть на 1 млн грн можна було б придбати, як мінімум, 400 каналізаційних люків.

І таких прикладів ще чимало. Та, схоже, міська влада, користується якимись власними критеріями у виставлянні пріоритетів, і все частіше вони розходяться із об’єктивною думкою киян.

Раніше Знай.ua писав про те, що Кличко призначив нового директора "Київтеплоенерго": що про нього відомо.

Також Знай.ua писав про утилізацію ялинок: куди подіти дерево після закінчення свят.