До скандальних муралів на станції метро "Осокорки" у Києві увага прикута вже давно. Подейкують, що столична влада на цьому могла непогано заробити, залишивши митців, які виконували роботи, ні з чим.

На це натякає на сторінці у Facebook Станіслав Речинський, спираючись на розслідування журналістки Олени Лунькової, котра вже не перший місяць слідкує за розвитком подій.

Мурали у Києві (Осокорки)
Мурали у Києві (Осокорки)

За попередніми підрахунками, мурали на "Осокорках" обійшлися державі у 3,6 мільйона гривень, а іноземним художникам з них не заплатили ні копійки.

Мурали у Києві (Осокорки)
Мурали у Києві (Осокорки)

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Мурали у Києві (Осокорки)
Мурали у Києві (Осокорки)

"Спочатку держсекретар Артем Біденко сказав, що будуть малювати відомі світові художники і у них високі гонорари. У документах на Prozzoro на це закладено 1 млн 765 тис. Гривень. Тобто, майже половина всієї вартості проекту #morethanus. Може бути, подумала я і запитала у кожного художника їх ціну. І ... яке ж було здивування, коли все відповіли що малюють безкоштовно, пояснили, що гроші не за роботу, а на райдери, мовляв, всі художники просили бізнес-клас в літаку, потім майже всім довелося купувати квитки двічі, адже не встигали за одну поїздку", - йдеться у повідомленні.

Мурали у Києві (Осокорки)
Мурали у Києві (Осокорки)


У такий спосіб "списали" 1,7 мільйона нібито на витрати для проживання, перельоту, утримання родин художників та інші речі. На офіційний запит журналістів у КМДА відповіли не зовсім ввічливо: просто кинули слухавку. Справа дійшла до міністерства, намагалися виявити замовника робіт, але й там ніхто не дав відповіді.

Мурали у Києві (Осокорки)
Мурали у Києві (Осокорки)

Мурали у Києві (Осокорки)
Мурали у Києві (Осокорки)

"Юрій Стець, звертаюся до вас публічно, адже запити поки без відповіді. Куратором проекту є ваш радник Geo Leros. За дивним збігом, переможець і виконавець цього тендеру давній друг вашого радника - Денис Смачелюк. (Років десять знайомі, сказав сам Смачелюк) який, знову ж таки, за дивним збігом, 13 серпня 2018 сам написав петицію на сайті Мінсоцполітики про необхідність створення муралу на станції метро. А вже 29 серпня ваше міністерство оголосило конкурс саме на створення такого муралу. І тут Смачелюку дуже пощастило. Адже саме він був єдиним учасником конкурсу і, звичайно, переможцем", - підсумував Речинський.

Дивіться: Сучасний Київ, зйомка муралів з повітря

Нагадаємо, політики нишком дивляться "Слугу народу". Як повідомляв "Знай.ua", кияни нарешті отримають безпечні пішохідні переходи, але лише в одному районі. Також "Знай.ua", київські забудовники продовжили акційні пропозиції на новобудови до середини січня.