Київські депутати вирішили поборотися за право приїжджих водити своїх дітей до державних дитсадків і безкоштовно.

Відповідний проект подали на розгляд в Київраду.

Цей документ частково відкриває доступ "понаїхавших" до муніципальних благ.

Ймовірно столичні депутати так відреагували на претензії від Міністрества освіти, яке нещодавно висловило глибоку стурбованість антиконституційними діями столичних чиновників.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Що зміниться

В рамках переходу на принцип "гроші йдуть за дитиною" принцип якого полягає в тому, щоб почати фінансувати садки у відповідності з кількістю вихованців. Саме останній показник і пропонується множити на норматив, визначаючи бюджет конкретного дошкільного закладу.

Однак при цьому чиновники встановили бар'єр для тих дітей, чиї батьки не мають київської реєстрації. Їм запропонували власними силами фінансувати дошкільні заклади. В розрахунку нормативу на 2019 рік визначено на рівні 33,8 тис. грн.

Саме ця обставина і викликала обурення не тільки в Міносвіти, але і серед звичайних людей. Адже величезна кількість українців живуть, працюють і сплачують податки у столиці, не мають столичної прописки. Багато громадян змушені винаймати житло і ледве тягнути ці витрати.

Альтернатива

У поданому на розгляд Київради проект авторі не пропонує повністю зняти обмеження для приїжджих. Однак вважає справедливим дозволити користуватися безкоштовними садками всім, у кого оформлена картка киянина. А таке право, згідно з іншим розпорядженням Київради, мають право громадяни без столичної реєстрації, ті які працюють на київських підприємствах.

Нагадаємо, у дитсадку на Хмельниччині одразу вісьмох дітей вклала на лікарняні ліжка інфекція з їдальні.

Як повідомляв раніше Знай.ua, маленьких українців скосила ротавірусна інфекція. Одразу десятьох дітей госпіталізували прямо з дитячого садка.

Також Знай.ua писав, що кір атакував одразу п'ятьох новонароджених на Львівщині.

Дивіться: Дитячі садочки. Черги у кілька років та обурення батьків