Впродовж останнього пленарного засідання Київради Віталій Кличко більше години докладав про успіхи своєї команди, однак оминув увагою купу існуючих проблем. Це і незаконно підвищені комунальні тарифи, які кияни сплачували впродовж останніх 1, 5 року, і багатомільйонні викриті фінансові порушення на рахунках комунальних підприємств та райадміністрацій. А під час засідання Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку, що відбулося 12 лютого, стало відомо ще й про шалені борги міста. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Ноша, розміром у 101 млн доларів

Це питання привернуло увагу членів комісії під час розгляду звіту Департаменту фінансів КМДА про основні показники адміністративно-господарської діяльності у 2018 році.

"У вересні 2018 року був успішно завершений обмін всіх непогашених Облігацій участі у кредиті з дохідністю 8 % та погашенням у 2015 році на сукупну номінальну суму 101 мільйон 149 тисяч доларів на нові облігації з дохідністю 7,5% та з погашенням 15 грудня 2022 року. Завершення цієї боргової операції допоможе реалізувати цілі, передбачені у Механізмі розширеного фінансування МВФ для України, погодженому 11 березня 2015 року", – зазначає директор Департаменту фінансів виконавчого органу КМДА Володимир Репік.

Тож щороку з бюджету міста виділяються сотні мільйонів на погашення заборгованості. Тільки в минулому році на відшкодування витрат по обслуговуванню зобов’язань було витрачено понад мільярд гривень.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Абонентам Київстар та Vodafone дали важливі інструкції: інакше вигідного тарифу не бачити Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

На зарплати – більше 22 мільйонів

Та, переглянувши перелік витрат лише Департаменту фінансів, стає зрозуміло, що легко можна було б тільки на цьому зекономити не один мільйон.

Так, наприклад, у графі "оплата праці" працівникам Департаменту зазначена сума у 22 млн 494 тис грн. "Видатки на відрядження" обійшлися місту у 255 тисяч. До того ж, у звіті існує і графа "інші поточні видатки" із сумою у 55, 6 тис грн – без жодних пояснень, на що саме були витрачені кошти.

А от перелік придбаних товарів перевищив позначку у 485 тис грн. Наприклад, 242 тисячі пішли на новенькі крісла та стільці і майже 80 тисяч – на нові штори.

Найбільша сума – на отриманих послугах, де витрачено понад 3, 2 млн грн.

А якщо дослідити, скільки коштів на "меблі та папери" витрачають решта Департаментів та Управлінь, яких нараховується близько 30? Скоріш за все, у разі економії коштів, кожна з цих установ за кілька років змогла б побудувати по школі або дитсадку, яких нині так потребує місто.

Раніше Знай.ua писав про те, що у Києві почалося будівництво метро на Виноградар: перші фото.

Також Знай.ua повідомляв, що Київ здере з українців туристичний податок: скільки заплатимо та куди підуть гроші.