У будинку жителя Києва Віталія Петренка живе 9-місячний єнот-полоскун Жорик.

Та це вже четвертий такий звір, якого завів чоловік. Вначле був єнот Семен.

Спонтанно придбаний пухнастик став зіркою ТБ, знімався в серіалах "Київ вдень і вночі", "Той, хто не спить", у багатьох кліпах і телепередачах.

Що повинен їсти такий улюбленець? Єнот - всеїдний хижак. Раціон у нього такий же, як і в людини: тому годувати його треба м'ясом, фруктами і смачно приготовленими овочами. Деякі не гребують морепродуктів.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Єноти не їдять постійно. Лише стільки, скільки потрібно, щоб насититися, і їжа може залишатися в тарілці. Однак, єнот може їсти і понад міру, якщо живе не сам.

"Вони жлоби: щоб не дісталося іншому, будуть запихати в себе через силу"

Деякі єноти знаходять розвагу в тому, щоб покусувати. Такі у них ігри. Зуби у єнотів, як леза – якщо різко смикнути руку, можна одержати сильне поранення. Кігті гострі, їм необхідний догляд.

Зазначається, що власник єнота є ветеринаром, опікується тваринами з 1991 року. Правда, як себе вести з енотом, сам спочатку не знав. Знаходив інформацію, де було сказано, як тримати єнота в клітці:

"Я був категорично проти. Це ж не хом'як, щоб сидіти в клітці. Звертав увагу на звички Семена. Він підріс, почав постійно намагатися лазити вгору. Це інстинкт: чим вище на дерево єнот вилізе, тим більше він в безпеці. Тому поступово допрацьовував для нього полички".

Потім, коли завів енотиху Фроську, переробив антресоль, так як єноти сплять окремо.

Тепер його будинок – рай для єнотів. Стіни оббиті деревом, у розпорядженні Жорика тримісні апартаменти на півкімнати, гойдалка, на якій він, правда, гойдатися не любить, лабіринти, сходинки і, звичайно, диван – там у пухнастого «нычка».

За словами Віталія, полоскун може бути сміливо залишений вдома один, він не потребує постійної компанії, але для безпеки їм треба простір, де єнот може робити те, що він захоче. Наприклад, балкон. Єноти люблять багато поспати в денний час, а сплеск енергії в них відбувається вночі.

Поведінку єнота можна порівняти з котом. Характер той же, нікому не підкоряється. Вони відрізняються мстивістю і ревнощами. Запах від цього хижака людина не може вловити. Хіба що від екскрементів. В туалет Жорик ходить на лоток з ґратами. Наповнювач не годиться: у єнота пітніють долоні, а на них сипуча речовина розноситься по квартирі. Мити тварину необхідно, тільки якщо сильно забрудниться. Обов'язково треба зробити щеплення від сказу. Чумка також дуже небезпечна.

Щодо полоскання – все індивідуально. Таке робити обожнювала енотиха Фрося. Інші не відчували особливої любові до води. Ці тварини відрізняються токсикоманією. Вони постійно щось колупають і жують. Видають звуки, схожі на спів цикад або дельфінів, але по більшій частині мовчазні. Для сімей з дітьми вони не підходять. Єнота необхідно вигулювати. Вони це дуже люблять. Правда, один раз Семен сидів на дереві 32 години – знімали з працею.

Коштує єнот приблизно 500 доларів, каже Віталій Петренко. А якщо поживе будинку і набридне, на вулицю виганяти не можна – загине.

Важко жити з енотом?

"Якщо б можна було висловитися некультурно, я б сказав... Складно. Тримати єнота - це те ж, що жити з примхливию маленькою дитиною",
- каже господар Жорика.

Нагадаємо, Ми звикли бачити їх милими і пухнастими: фотопідбірка незвичайних тварин, яких природа обділила

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Сорок років самотності: померла сама сумна слониха в світі

Також Знай.ua" писав про те, що Мої собаки — вегани: австралійка перевела улюблених лабрадорів на рослинну дієту