Поки вся країна обговорює факти розкрадання Укроборонпромом, зі столичного бюджету "витікають" значно більші суми. А звинувачується у цьому керівництво одного з Департаментів київської адміністрації. Скандальне питання було підняте в ході засідання Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку, що відбулося 19 березня в будівлі КМДА. Подробиці з'ясовували Знай.ua.

Махінації на всьому: від закупки серверів до системи "Є-квиток"

Головним фігурантом в цій темі став Департамент інформаційно-комунікаційних технологій, до діяльності і витрат якого виникає ціла низка питань.

Так, за словами членів комісії, у березні минулого року було закуплено на 365 млн грн обладнання та промислових програмних продуктів задля впровадження у Києві єдиного електронного квитка. Проте, з часом Департаментом було вирішено, що інсталювання програмного забезпечення не ефективне і вони почали розробку свого програмного продукту із подальшим тестуванням. Задля того, щоб воно якось працювало, містом було закуплено обладнання ще на 101 млн та сервісів на 60 млн грн.

"Навіщо було закуповувати повноцінно завершену систему, якщо Департамент все одно планував її модернізувати? Або навіщо модернізувати те, що пройшло промислове випробування в європейських країнах?! Естонська компанія розробила цей продукт під назвою "Єдиний електронний квиток" в Фінляндії", – розповідає депутат Київради Володимир Левін.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Додатковою графою у переліку чималих витрат позначає і система створення незрозумілої "мережі" із купою серверів.

"Містом під керівництвом Департаменту чомусь постійно закуповуються сервери. За 2 роки КП "ГіОЦ" здійснило закупку на 168 млн грн. І це при тому, що ми паралельно будуємо ще новий дата-центр. Чи не забагато це для двох рекламних продуктів, що розміщені на серверах КП? Департамент начебто створює місцеву свою "мережу". Але для цього необхідне також і оптоволокно – так ось на нього було витрачено еще 524 млн грн", – зазначає Володимир Левін.

Також, за словами депутата, за 25 млн грн Департамент закупив систему LMS, хоча у світі відомо, що є безкоштовні аналоги.

"Аналогічна історія із ситуаційним центром. До сьогодні на його створення, модернізацію та обслуговування містом витрачено 60 млн грн. А сьогодні на створений продукт Департамент оголошує тендер на проектування – це ще 16 млн. Виникає питання – що ми по-перше маємо робити: проектування чи ситуаційний центр?", – відзначає депутат Київради Володимир Левін.

Розслідуванням займуться усі антикорупційні органи

Що ж стосується викритих розтрат, то "тінь" від них падає і на Департамент внутрішнього фінансового контролю і аудиту КМДА, який вже понад півроку веде відповідне розслідування. І за цей час не надало жодних коментарів з цього приводу.

"Все вищезгадане порушує Постанову Кабміну і несе в собі величезний корупційний ризик. В період війни в нашій державі Департамент працює не в рамках розвитку столиці, а лише в рамках розкрадання бюджетних коштів. Це, в свою чергу, викликає низку запитань до Департаменту внутрішнього аудиту: чому він ніяк не реагує, чому у їхніх звітах не зафіксовано жодного порушення Департаментом ІКТ, чому він затягує проведення планового аудиту? Вже півроку мені лише відписуються, що їм ще потрібен час", – підкреслює депутат Київради Володимир Левін.

Варто зазначити, що в січні під час звітування за минулий рік директор Департаменту внутрішнього фінансового контролю і аудиту Оксана Колтик не доповіла жодних результатів – лише повідомила, що розслідування триває. Нагадаємо, тоді вона відзвітувала про виявлені фінансові порушення у розмірі 431,7 млн грн – в цьому були задіяні як міські КП, так і районні адміністрації і навіть заклади кульутури.

"Все вищевикладене є проявом зловживання посадовим становищем та розкраданням бюджетних коштів. Усі матеріали я направлю на опрацювання до НАБУ, ГПУ, ДВН та САП. Інших шляхів боротьби із корупцією я на сьогодні не бачу", – зазначив Володимир Левін.

Окрім цього, депутат Київради наголосив на дорученні на наступне засідання Постійної комісії в обов’язковому порядку запросити і директора Департаменту ІКТ, і Департаменту внутрішнього фінансового контролю і аудиту.

Щодо подальшого розвитку подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав про те, що робити, аби не втратити субсидію: як не припуститися фатальної помилки на старті монетизації.

Також Знай.ua повідомляв про найпопулярніші імена для новонароджених у Києві: чим батьки "нагородили" малюків.