Початок довготривалої реконструкції Шулявської розв'язки став однією з резонансних та небажаних для більшості водіїв подією - кияни з побоюванням очікували старту робіт на цій ділянці. Та не встигли відбутися кардинальні просування в процесі будівництва, як цей об'єкт знову опинився в гущі подій. Депутати Київради повідомили про те, що наразі сплили факти корупційної домовленості при укладанні договору із компанією забудовника. Які саме, дізнавалися Знай.ua.

У справі замішаний нардеп - друг Віталія Кличка
Днями з'явилася скандальна інформація про виявлені Антимонопольним комітетом України суттєві порушення, допущені під час проведення тендеру на здійснення будівельних робіт. Головні підозри, за ствердженням депутатів Київради лягли на причетність нардепа Максима Микитася, який, як давно відомо, має дружні стосунки із міським головою Віталієм Кличком.
"Друг Кличка, забудовник-аферист, Максим Микитась шантажує киян зупиненням реконструкції Шулявського шляхопроводу. Антимонопольний комітет підозрює компанію Північно-український будівельний альянс, а це фірма з орбіти Микитася, у змові під час проведення тендеру, не пов'язаного з Шулявським шляхопроводом, і погрожує штрафом у 160 мільйонів гривень, - зазначає депутат Київради Прохор Антоненко. - Сьогодні Микитась прямо заявив про наміри тримати киян у заручниках. Порушивши умови договору, будівельники Шулявського шляхопроводу залишили об'єкт і, замість виконання робіт, вирушили під Антимонопольний комітет захищати приватні інтереси саме Микитася".

За словами депутата, виконавець робіт тепер залякує киян, що реконструкція мосту може бути припинена на невизначений термін.
"Дуже шкода, що через жадібного до грошей мера-рекетира та через забудовника-афериста страждають прості кияни. Розгрібати це, на жаль, нам з вами.
Терміново направляю депутатське звернення до Кличка з вимогою врегулювати питання реконструкціі Шулявського шляхопроводу, а в разі продовження шантажу - розірвати договір за порушення його умов. Апофеозом цієї історії є те, що після того, як Кличко дізнався про розслідування навколо афери з реконструкції шляхопроводу, він вирішив виплатити Микитасю 100% суми по реконструкції - це 598,5 млн грн", - підкреслює Прохор Антоненко.
Як повідомив депутат Київради, це дуже схоже на "почерк" Максима Микитася.
"Мені, як депутату, та журналістам програми "Схеми" корупція в деталях RFERL вдалося з'ясувати, що і під час проведення тендеру з реконструкції Шулявського шляхопроводу вищезгадана компанія порушила ряд вимог закону, в тому числі і антимонопольного, не кажучи вже про відверті фальсифікацію документів", - наголошує Прохор Антоненко.

За проведення чесного конкурсу проекту борються в суді
Про те, що інфраструктурний "клевер" знову в інформаційному ТОПі дня повідомили і громадські активісти, які продовжують невплинну боротьбу за скасування затвердженого проекту. Станом на сьогодні вони відвойовують право на проведення прозорого конкурсу на кращий проект вже у судовому порядку.
"Люди під АМКУ стукають касками об асфальт, але це не шахтарі, як хтось міг подумати, а будівельники, які прийшли вимагати не блокувати роботи по проекту КМДА. Сьогодні АМКУ запідозрив, що тендер по проект Кличка, виграний незаконно, і будівельна компанія, його реалізатор, може бути оштрафована на велику суму! Будівельники вимагають від антимонопольщиків "виконувати закон" і не карати їхню будівельну компанію, бо констатують, що це призведе до банкрутства компанії. А це, в свою чергу, призведе до того, що застарілий обраний Кличко і Ко проект НЕ буде побудований!", - стверджує керівник прес-центру УНІАН Ірина Головатенко.

Незважаючи на те, що вищезгаданий протест закінчився по суті нічим, мітинг домовились провести ще 6 травня.
"Між тим, затримка робіт на Шулявці дає ще більше шансів громаді Києва поборотися за будівництво справедливого якісного проекту на Шулявці, бо ще є час провести чесний конкурс і на місті розібраного мосту за народні бюджетні гроші побудувати якісний і по-справжньому сучасний інфраструктурний проект у столиці! Наприклад, проект Віктора Петрука", - продовжує Ірина Головатенко.
Варто зазначити, що обіцяна перед початком будівельних робіт вартість, теж чомусь не зменшилася, незважаючи на те, що із знесенням 5 цеху заводу "Большовик" виникли "паперові труднощі". Але, як зазначила керівник прес-центру УНІАН, гроші на проект виділяються у повній мірі, ніби його реалізації нічого не зашкоджує щоб побудувати там частину трилисника. Це підтверджує окреме доручення профільного заступника голови КМДА.
А що ж стосується судових розбірок, то наступне засідання суду громада Києва з керівництвом КМДА щодо незаконно обраного застарілого проекту відбудеться 14 травня.
Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.