Одним із важливих прийнятих рішень на пленарному засіданні Київради стало оголошення ландшафтним заказником місцевого значення "зеленої острівної родзинки" столиці. Якої саме, дізнавалися Знай.ua.

Острів припинять дерибанити "під різними соусами та приводами"

Одним з об’єктів природно-заповідної зони стане значна частина Труханового острова та острова Міжмостний, загальною площею у понад 27,4 Га.

"Це перший з багатьох кроків, які потрібно зробити , щоб острів був збережений для киян. Хочеться наголосити, що це вперше з часів незалежності, коли острів не дерибаниться під різними соусами та приводами, а робиться реально щось добре для природи! Дуже важливо вберегти цю територію від недобросовісних забудовників, а надання статусу природно-заповідного фонду як раз унеможливить використання цих земель для забудови та меліорації", - повідомила співавтор проекту рішення, депутат Київради Олеся Пинзеник.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити
Показати ще

Як зазначила співавтор прийнятого проекту рішення, надання цього статусу також спрямоване на збереження цінних природних комплексів та представників острівної флори і фауни. Тож, варто зазначити, що до території майбутнього ландшафтного заказника увійде ще 14 озер, листяний ліс, рідкісні види рослин та тварин.

Наступний на меті – Жуків острів

Та на цьому активісти зупинятися не збираються – на черзі Жуків острів. Як підкреслили у Київському еколого-культурному центрі, впродовж останнього десятиліття його площа з 1000 Га скоротилася майже до 100 Га.

"Наступною нашою спільною задумкою є те, чого давно чекають всі кияни - відновлення легендарного заказника "Жуків острів" в колишніх межах. Прийшов час відновити справедливість і повернути заказнику "Жуків острів" колишню його територію, тим самим захистивши улюблене місце відпочинку киян від знищення. КЕКЦ вже підготував всі необхідні матеріали для розширення його площі", – зазначили в громадській природоохоронній організації Київський еколого-культурний центр.

Чи знесуть круті вілли?

Як відомо, на території Труханового острову є чимало заможних будинків, але чи входять вони до межі майбутньої заповідної зони, поки невідомо.

Зараз же власники непогано заробляють на "хатньому бізнесі", здаючи вілли в оренду. Доба в такому маєтку коштує не менше 4 тис грн.

Тільки-но депутати затвердили новий статус заповідної зони, як користувачі соцмереж одразу з перейшли до гострих питань.

Ми, в свою чергу, підготуємо офіційний запит, аби дізнатися, де саме проходитимуть межі ландшафтного заказника та що міська влада планує робити з будинками, якщо ті опиняться на території заповідної зони.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що євробляхери домоглися звільнення заступника голови ДФС: далі - розслідування корупції.

Також Знай.ua повідомляв, що столичні мости – на межі катастрофи, Кличко зізнався у величезній проблемі: в критичному стані – 75 об'єктів.