Книжковий ринок України був і залишається досить закритим від громадськості бізнесом, участь в якому бере обмежена кількість осіб. На ринку представлені видавці, дистриб'ютори і продавці книг кінцевим споживачам (роздрібні мережі, інтернет магазини і підприємці, які торгують на ринках). Але, незважаючи на це,не так давно розгорівся скандал з однієї з найпопулярніших мереж книжкових магазинів "Буква".

Книгарня
Книгарня

Гендиректор українського дочірнього підприємства найбільшого на пострадянському просторі видавництва «Ексмо» є Ярослав Маринович. За останні роки він практично монополізував книжковий ринок України, повідомляє портал First Truth&Transparency Committee.

Скандал був викликаний тим, що ті, хто хоче завозити в Україну книги не можуть отримати дозвіл, а фірми Мариновича просто перестали їх завозити, тому що працювати «по білому» — не так вигідно, як продавати «сірі» книги.

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

До формування торгових запасів на складах своїх магазинів «Літера», «Читай місто» і «Книжковий супермаркет» Ярослав Маринович підійшов так само "докладно", як і до крадіжці торгових марок. А, по підсумку, ще й ухилився від сплати податків. Книги завозили за навмисно заниженими цінами, які після звірки декларацій були помітно нижче цін, за якими ці ж книги легально завозилися. Інакше б губився економічний ефект від заміни імпорту контрафактом і доводилося б платити великі суми на митниці, чого Маринович робити не хотів.

книгарня
книгарня

Результат цього скандалу знайшов свій відгук в українців моментально. Книжковий магазин "Буква" біля станції метро Театральна в Києві обклеели листівками не двозначного змісту.

Написи рясніють нападками на керівника і вимогами закрити магазини мережі:
"Російський бізнес", "Чому "Буква", якщо "Літера"?", "Ви Не закриєте, ми закладемо", "Ярослава Мариновича за ґрати!".