День Києва - щорічне масштабне свято, що зачіпає не тільки жителів столиці, а й гостей із різних куточків країни. До річниці столиці України готуються всілякі цікаві й святкові заходи. Дізнайтеся, куди можна буде відправитися в день народження міста? Читайте план заходів: коли та де вони будуть проводитися? Тут представлена афіша, розклад і всі деталі торжества.

Коли відбулося перше святкування дня Києва?

Кияни та гості столиці відзначають день Києва в останні вихідні травня. Таким чином, дата святкування плаваюча. У 2019 році день народження головного міста України - 26-е число. Однак уже в суботу, 25-го числа, місцевих жителів та приїжджих до столиці чекають найрізноманітніші святкові події.

Нагадаємо: 1500-річчя міста в Україні відзначали вперше в кінці травня 1982 року. Із того часу це свято стало традиційним торжеством. У 2019 році місту Київ виповнюється 1 тис. 537 років. Давайте дізнаємося, якою буде програма протягом двох днів? Читайте нашу афішу: тут представлені всі заходи до Дня міста.

Парусна регата та святковий концерт

У суботу, 25-го числа, відбудеться вітрильна регата. Урочисте відкриття пройде в акваторії річки Дніпро біля причалу Київського річкового вокзалу №6, біля церкви Святого Миколая. Організатором захоплюючого заходу є Київська федерація вітрильного спорту.

Вітрильна регата в Києві
Вітрильна регата в Києві

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

25 травня відбудеться також святковий концерт за участі Dzidzio. Яскравий запальний захід пройде на Контрактовій площі з 19:00 до 22:00. Крім Dzidzio, в історичному центрі столиці виступлять й інші відомі виконавці: Гайтана, Аліса Тарабарова, Денис Реконвальд, Андрій Бойко, Асія Ахат та інші.

Напередодні концерту, з 17:00 до 18:45, тут відбудеться проект «Київський бал».

25-го числа можна буде також відвідати фестиваль національних культур під назвою «Етнофест». Місце проведення - вул. Михайла Грушевського, 5 (Літня естрада Міського саду). Час проведення заходу: 12:00-18:00.

У цей же час у Маріїнському парку, поруч із Маріїнським палацом, почнеться фестиваль Radioday free open air. Закінчиться захід о 22:00. А на Співочому полі відбудеться фестиваль «Кобзареві джерела».

Традиційний пробіг під каштанами

26 травня не тільки спортсмени, а й усі бажаючі зможуть взяти участь у благодійному оздоровчому заході. У пробігу, який уже став традиційним, можна буде взяти участь із 8:00 до 15:00.

Нагадаємо: вперше він відбувся в Києві 26 років тому. Тоді в ньому брали участь лише 150 осіб. А вже сьогодні кількість учасників збільшилася більш, ніж у 100 разів. Наймасовішим святковий благодійний пробіг був 9 років тому. Тоді в ньому взяла участь рекордна кількість людей: 15 тис. 100 осіб. Рекорд 2010 року занесено до Книги рекордів України.

Забіг під каштанами в Києві
Забіг під каштанами в Києві

Але вже у минулому, 2018 році, було встановлено новий рекорд, який включає 15 тис. 820 осіб в забігу. Імовірно у святковому забігу 2019 року візьмуть участь понад 10 тис. осіб.

Забіг 2019 почнеться в неділю, 26-го числа, о 9:00 на Майдані Незалежності. Вартість участі в проекті вихідного дня - 200-300 грн. Гроші, які буде зібрано в рамках забігу, підуть на потреби Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України.

До речі, в рамках дня Києва буде також проведено «Забіг мужніх» для участі в ньому людей без спеціальної спортподготовкі. До пробігу допускаються інваліди-колясочники. Більш того, буде навіть організовано «Пробіг у ходунках» для малюків віком від 6 до 14 місяців та «Дитячий забіг», у якому зможуть взяти участь діти віком до 15 років.

Всеукраїнський велодень та інші змагання до Дня Києва

Професійні велосипедисти, а також любителі велоспорту зможуть у день народження Києва позмагатися між собою. У Києві також пройдуть змагання із пляжного футболу та фестиваль повітряних зміїв.

Можна буде взяти участь у міському турнірі з кікбоксингу, який пройде з 9:00 до 21:00 біля арки Дружби народів на естраді Хрещатого парку. Крім цього, тут відкривається неймовірно гарний краєвид на Дніпро. Можна буде прогулятися алеями та насолодитися мальовничими краєвидами на стару частину міста Київ, Поділ.

Фінальна частина чемпіонату Києва із сімейного спорту пройде з 13:00 до 19:00 на Хрещатику. На учасників чекають тільки найяскравіші емоції. Зарядитися позитивом у день народження міста можна буде і в ході ряду інших цікавих заходів.

Українська полька під відкритим небом та «Зоряний Кураж Базар»

Контрактова площа - місце основних святкових подій 26-го числа. Тут у день народження Києва понад тисяча танцюристів станцюють українську польку. Масштабне дійство пройде під відкритим небом. Його внесуть до Книги рекордів України.

25-26 травня киян та гостей міста в 19-му павільйоні ВДНГ чекає спеціальний тренінг «Зоряний Кураж Базар». Його проведе Алла Клименко зі своєю командою. Мета тренінгу - навчити любити себе та інших, цінувати кожну хвилину прожитого життя, приймати людей такими, якими вони є та вміти насолоджуватися кожним днем.

Для дітей пройде фестиваль архітектури під назвою Archikidz. Він відбудеться 25-26 травня в Галереї Мистецтв «Лавра». У найголовнішому майстер-класі зможуть взяти участь діти віком від 7 до 12 років.

Майстер-клас під назвою «Велика архітектурна майстерня» захопить дітей більш ніж на 3 години роботи. Тут діти разом із архітекторами створять проект «Об'єднані містом».

Крім цього, в Києві проходитимуть й інші майстер-класи для дітей. Задумані численні дитячі розваги. Всього на організацію дня Києва місцева влада виділила 2 млн. грн.

Програма парку Київська Русь

Досить насичену й цікаву програму для дітей та дорослих підготував парк Київська Русь. 25 і 26 травня театром князівства Київська Русь буде відтворено легенду «Як Київ Києвом став».

Постановка розповість про апостола Андрія, що передбачив появу великого граду Києва на узбережжі Дніпра. Буде розказано легенду про братів Кия, Щека та Хорива, а також їх сестру Либідь. Історія зародження й хрещення міста дуже цікава.

Перед поглядами гостей міста й місцевими жителями розгорнуться давні історичні події. Глядачі зможуть подивитися постановку про Аскольда й Діра, легенди про Ладу та Леле і віщого Олега, билину про Микулу Селяниновича. За допомогою інтерактиву «Батьківська Рубаха» перед киянами та гостями міста оживе минуле.

У день Києва бажаючі зможуть також взяти участь у Міжнародному фестивалі Київський тиждень мистецтва Kyiv Art Week, у міжнародному кінофестивалі Молодість та відкритті архітектурного дива.

Відкриття нового пішохідного моста

До Дня міста в столиці приурочено відкриття пішохідно-велосипедної будови. Новий міст простягнувся між Хрещатим парком та Володимирською гіркою. На конструкції облаштовано 2 оглядових майданчики зі скляною підлогою й підсвічуванням. Звідси відкриваються чудові краєвиди на Київ.

Новий пішохідний міст у Києві
Новий пішохідний міст у Києві

З обох боків парків встановлено систему відеоспостереження. Довжина моста - 206 м. Ширина архітектурного дива - від 6 і до 14 м. Висота - 20 м, а найвища точка - 32 м. Конструкція складається із 4 опор. Міст прозвали справжнім архітектурним дивом.

Хіти французького музиканта - безкоштовний концерт із яскравими ефектами

26 травня, у неділю, з 20:00 до 22:00 на Контрактовій площі пройде концерт групи Space «Космічна симфонія». Як відомо, ця група виконує музику в жанрі «космічної» електроніки та диско. Їх виступ буде супроводжувати симфонічний оркестр і хор Національної оперети України. Звідси й назва концерту.

У Києві вперше прозвучать хіти Дідьє Маруані. Французький музикант виступатиме в форматі open-air, тому почути його зможуть усі бажаючі. На шоу в супроводі симфонічного оркестру буде лазерна світломузика, всілякі магічні ефекти та яскраві відео. Вхід на концерт безкоштовний.

група Space
група Space

День народження Києва обіцяє бути не тільки цікавим, захоплюючим, але ще й смачним. Крім апетитних вуличних розваг, ви зможете відвідати разом із друзями чи родиною фестиваль їжі на Арт-заводі «Платформа».

У цілому гостей та жителів міста 25-го й 26-го числа чекають різні арт-простори. Можна буде не лише позмагатися та подивитися концерти, а й відвідати музей, театр, взяти участь у фестивалях під відкритим небом.

Цей день буде щасливий для дитини, дорослого й студента. Флешмоби, творчі вечори, різні конкурси й концерти зарядять позитивом. І подарують незабутні емоції.