Останні півроку видалися неймовірними насиченими гучними скандалами довкола персони мера Києва Віталія Кличко. Корупційні махінації, пов'язані із будівництвом Шулявської розв'язки, визнані судом незаконно підвищені комунальні тарифи, відкриття шалено дорого пішохідного мосту без дозвільних документів - це лише частина з виявлених фактів "заплямованої репутації" голови КМДА. На черзі нова підозра. Яка саме, Знай.ua дізнавалися на засіданні Постійної комісії Київради з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції, що відбулося 29 травня в будівлі столичної мерії.

Підозра в корупції: заборонити виїзд з країни меру та його заступникам
До чималого переліку технічних недоліків системи відеоспостереження в столиці додалися і підозри у "відмитті" коштів. На думку членів комісії, фінансові витрати, пов'язані з цим процесом, є гострим питанням, пов'язані з цим процесом.
"Ми в нашому діалозі з Національною поліцією і в межах комісії висловлювали неодноразові зауваження і занепокоєння щодо постійних маніпуляцій. Міський голова і пан Назаров розказують про боротьбу із злочинністю, посилаючись на програму "Безпечна столиця", хоча вона фактично не містить жодного фінансування. А все фінансування розвитку системи відеоспостереження іде за програмою "Електронна столиця". І нас завжди турбував депутатський і громадський контроль за розвитком цієї системи", - зазначає депутат Київради Андрій Осадчук.
Як наголосив Андрій Осадчук, на сьогоднішній день в Києві на розвиток системи відеоспостереження витрачено вже більше ніж 500 млн грн.
Станом на сьогодні в Києві встановлено понад 7 тисяч камер - це в рази більше, ніж в багатьох європейських столицях.
"Система відеоспостереження міста для того, щоб якісно працював рух, щоб швидка могла доїжджати - це не приватна система міського голови і деяких людей, наближених до нього. Але поки що це приватна система Кличка і Назарова, з якої продається інформація приватного характеру. І першим ділом ми з новою міською радою перевірим закупки, тому що гроші, виділені на цю систему, використані нераціонально. Ми доберемося і до ціни камер, і до встановленого обладнання", - наголошує депутат Київради Юрій Сиротюк.

Депутат Київради також зазначив про необхідність накладання "вето" на виїзд за межі країни мера столиці Віталія Кличка разом з його командою.
"Я думаю, треба у судовому порядку заборонити виїзд з країни міському голові, його заступникам, керівникам Департаменту, доки слідчі не встановлять злочин. А то в нас провинився Крикунов - дозволили втекти, звільнили заднім числом. Провинився попередній керівник земресурсів, відомий всім як хабарний корупціонер - тихенько звільнили. Чиновники мають переїжджати звідси до Лук'янівського СІЗО, а не бути звільненими", - відзначив Юрій Сиротюк.
Окрім зазначених зауважень, чени Постійної комісії наполягли на зміні у межах відповідальних і контрольних "ланок". Якщо зараз такими є виключно бюджетна комісія і комісія транспорту, то додатковий проект рішення передбачатиме включення Постійної комісії законності до переліку комісій, які здійснюють фактичний контроль за виконанням програми.
За подальшим розвитком подій слідкуйте на порталі Знай.ua.