Хрущовки і бараки. Це перше, що спадає на думку, коли чуєш про застаріле житло. Перші незручні і занедбані, в останніх інколи навіть немає гарячої води чи каналізації. Їхній строк придатності добіг кінця. Про це розповів голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко в програмі блогерки Катерини Павлової «in kyiv» на Youtube.

Ведуча поставила питання голові спілки Олегу Попенко, скільки загалом житлових будинків у Києві і в якому вони стані, та скільки з них застарілі?

«У Києві 11 тисяч 340 житлових будинків, серед них 85% всього житлового фонду столиці потребують негайного капітального ремонту. Близько 100 будинків – це аварійний житловий фонд Києва, в якому неможливе проживання, близько 3000 будинків потребують також негайного повного капремонту», - сказав голова спілки.

Ведуча Катерина Павлова запитала голову спілки Олега Попенко, як так вийшло, що 85% житла столиці або вже непридатні до проживання, або наближуються до цього?

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

«Перша складова – це те, що в 1992 році дозволили приватизацію житла всім. Але при цьому приватизація в Україні була безкоштовна і це перша проблема, яка не була вирішена. Людина не стала власником. Люди при приватизації повинні хоч якусь копійку сплачувати, 5-10% треба було сплатити, щоб вони зрозуміли що це. А так ми маємо ніби-то квартира моя, але доглядати за будинком має хтось, ще й безкоштовно, бо вони вважають, що сам будинок їм не належить», - повідомив голова спілки.

Попенко розповів про другий етап, що в 1997 році скасували сплату за капітальний ремонт будинку. І люди фактично не сплачували внески на цей капремонт. Коштів в людей на сьогодні немає при теперішніх зарплатах, накопичень на капітальний ремонт немає і 30 років незалежності ніхто не піклувався про це житло, тому воно в такому стані та потребує негайного капремонту.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв, зі слів Царенка, що зазвичай системи водовідведення у дворах немає і весь бруд залишається поки не висохне.

Також раніше, Макагон розповів, чому дощовий сад не впорається з усією водою і все одно буде потребувати дощової каналізації.