Авторами екологічної стратегії стали самі кияни. Протягом року понад 100 людей – фахових екологів, представників громадських організацій, науковців, освітян та просто активних киян – працювали у робочих групах, щоб сформувати ключові показники, за яким має розвиватися столиця в екологічній площині.

«Екологічна стратегія – перший в історії Києва програмний документ, який містить комплексне бачення і дорожню карту для вирішення найгостріших екологічних проблем міста», – зазначив ініціатор створення документу, громадський діяч Костянтин Яловий.

У роботі використані актуалізовані дані та проведена їх аналітика. Це дало можливість висвітлити реальну екологічну ситуацію в місті та запропонувати реальні дієві рішення для міської влади. Автори Екостратегії привели її у відповідність до цілей сталого розвитку ООН та міжнародних угод, які підписала Україна.

Екологічна стратегія Києва розроблена в 4 напрямках: чиста вода, чисте повітря та чиста енергія, зелені зони та біорізноманіття, кругове управління відходами.

Серед ключових показників, яких планується досягти згідно з дорожньою картою Екостратегії до 2030 року:

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Пенсія за інвалідністю: скільки в 2024 році отримуватимуть українці з 3 групою
Показати ще
  • зростання частки відновлюваних джерел енергії в енергобалансі Києва до 50%;
  • зменшення енергоспоживання будівель на 25%;
  • зменшення викидів в атмосферне повітря забруднюючих речовин з 205 т/км2 до 164 т/км2;
  • забезпеченість зеленими зонами загального користування з 18 до 25 м2/особу;
  • збільшення площі земель ПЗФ з 20,1 тисячі гектарів до понад 30 тисяч гектарів;
  • збільшення частки перероблених відходів до 50%;
  • зменшення захоронення відходів з 90 до 25%.

Екостратегія вже зареєстрована у Київській міській раді, як місцева ініціатива, та підкріплена тисячами підписів киян. Далі – розгляд на екологічній комісії та винесення документу в сесійну залу.

«Цей документ – вагоме напрацювання киян і саме тому ми будемо наполягати, щоб депутати Київради не лише підтримали його в сесійній залі, а й включили до загальноміських програм», – сказав Костянтин Яловий.

Розробники сподіваються, що ініціатива зі створення екологічних стратегій буде підтримана й іншими містами, щоб вся Україна стала прикладом екологічної свідомості на шляху до сталого розвитку.

Повна версія ЕкоСтратегії викладена у відкритому доступі за посиланням