Жителі Дарницького району вважають, що озеро Вирлиця варто зробити заповідником, натомість його планують забудувати. Організаторка протесту пояснила, чим ця водойма цінна і чому будувати ТРЦ там – неприпустимо.

Активістка Анастасія Гмирянська прокоментувала цю ситуацію у своєму інтерв’ю виданню Kyiv.Press.

Як зазначила Гмирянська, озеро Вирлиця потрібно зберегти не просто через вимогу киян та потребу у комфорті, це важливо для охорони природи. «Бо це частина дніпровського екологічного коридору для птахів», - підкреслює вона. Активістка розповідає, що Вирлиця – це стоянка для відпочинку і гніздування птахів під час міграції.

Окрім цього, додає Гмирянська, на місцевості росте багато видів рослин і проживають птахи з Червоної книги, а також ціла колонія озерних чайок, які захищають територію та киян від небезпечних хижаків.

Принагідно активістка розповідає, що вона дізналася від зоологів, ботаніків та екологів: у 1994 році місцевість навколо озера планували зробити заповідником. «У нас вже є обґрунтування для створення заказника на Вирлиці, підготовлене Інститутом зоології», - повідомляє Гмирянська.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Тим не менш, каже вона, зараз на озері Вирлиця планується будівництво і це повністю знищить зелену зону та мілководдя. «В цьому самому місці забудовник хоче розмістити ТРЦ з парковкою», - обурюється активістка.

Серед аргументів проти, розповідає вона, є також проблеми з повітрям. Гмирянська зазначає, що сміттєспалювальний завод і Бортницька станція аерації стали причиною високого рівня забрудненості повітря, а озеро це знешкоджує. Вона називає Вирлицю природним кондиціонером і джерелом кисню з огляду на наявність водоростей та зеленої зони навкруги.

Як повідомляв Знай.ua, Манойленко заявила, що кияни мають право голосу, як розвиватися столиці.

Також Знай.ua писав про те, що Манойленко розповіла про безконтрольну забудову у Києві.