В Чехії місцеві лікарні все активніше запрошують на роботу українських медиків. Нещодавно вони навіть звернулись до уряду країни для пришвидшення процедури оформлення необхідних документів, повідомляє “Радіо Свобода”.

За словами української медсестри Мар’яни Майби, яка працює в Чехії з 2017 року, в Україні вона мала дві роботи, на які витрачала 80 відсотків свого часу, але грошей це приносило небагато. Тому вона вирішила переїхати до Чехії, де зарплатня медсестри складає еквівалент 25 тисяч гривень при тому, що в Україні вона заробляла трохи більше, ніж 4 тисячі гривень.

Саме низьку зарплату, яка не мотивує українських медиків, називають головним чинником того, що вони з України виїжджають працювати за кордон. Іншою причиною Майба називає відсутність в Україні страхової медицини, а також відсутність “профілактичного лікаря” та оглядів хоча би раз на рік.

А в Чехії ще у 2015 році створили пілотний урядовий проект “Україна” для залучення працівників з нашої країни. Якщо в перший рік дії цієї програми робочі візи отримали 500 українських громадян, то в цьому році їх стало вже 40 тисяч. І зараз вони просять чеський уряд пришвидшити процедуру отримання необхідних для роботи документів українським медикам.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень У кого в Україні збільшаться пенсії з 1 квітня Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Нагадуємо, що нещодавно міністр Кабінету міністрів Дмитро дубілер пояснив, які проблеми чекають на іноземців, які хочуть переїхати до України.

Як повідомляв портал "Знай.ua", НБУ звітував про "покращення", але заробітчани довели протилежне.

Також "Знай.ua" писав, коли українці житимуть краще за поляків: з'явився неочікуваний прогноз.