В Україні штрафи за неправильну стоянку збільшать в десятки разів. Зараз, якщо водій зайняв місця для людей з інвалідністю, то він сплатить до 1700 грн, а за новими правилами – 34 тис. грн. Крім того, спростять процедуру доказу того, що порушник дійсно зупинився в недозволеному місці.

Відповідні пропозиції були розроблені групою депутатів від "Слуги народу" (законопроект №2628). Юрист Олександр Плахотник розповів, що зараз поліції складно довести, що водій неправильно припаркувався, а суди часто підтримують порушників. Та й штраф у розмірі 255 грн особливо нікого не лякає. Саме з цих причин були ініційовані зміни штрафів та правила фіксації порушення.

Штрафи за неправильне паркування, фото: varianty.lviv.ua
Штрафи за неправильне паркування, фото: varianty.lviv.ua

Очікується, що штрафи за неправильну зупинку збільшать з 15 до 200 неоподатковуваних мінімумів — вони зростуть з 255 до 3400 грн. Зростання штрафів за паркування на місцях для людей з інвалідністю становитиме з 1700 до 34 тис. грн.
Повідомляється, що 70% від суми зібраних штрафів залишать на місцях, а 30% – передадуть до державного бюджету. Таким чином, місцева влада повинна бути в першу чергу зацікавлена в тому, щоб притягнути порушників до відповідальності, встановити камери і оновити розмітку.

"При здійсненні фотозйомки обов'язково наявність не менше трьох зображень транспортного засобу, отриманих з різних або протилежних ракурсів, на яких чітко видно заїзд коліс транспортного засобу на місце (на дорожню розмітку), де зупинка/стоянка транспортних засобів заборонено", – йдеться у законопроекті. Текст законопроекту

Штрафи для водіїв, фото: Вежа
Штрафи для водіїв, фото: Вежа

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще
Крім того, місце, де можна зупинятися, позначать жовтим трикутником. Тому достатньо буде всього лише зафіксувати, що колесо "наїхало" на дорожній знак. У водіїв своя думка — вони обурюються, що перш ніж штрафувати влада повинна забезпечити паркувальними місцями.

Нагадаємо, Шулявський міст може впасти? Кияни вказали Кличку на фатальну помилку

Як повідомляв портал "Знай.ua", це врятує ваше життя: як діяти пішоходу, аби не потрапити під колеса на дорозі

Також "Знай.ua" писав, відмовили гальма - без паніки: що потрібно робити в одній з найнебезпечніших ситуацій