З 1 січня 2020 року в Україні набув чинності закон про скасування депутатської недоторканності. Відтепер нардепи можуть без згоди Верховної Ради бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про приведення у відповідність деяких законодавчих актів змін у Конституції стосовно недоторканності народних депутатів.

Володимир Зеленський, фото: REUTERS
Володимир Зеленський, фото: REUTERS

Верховна Рада внесла зміни у 80 статтю закону № 7203 про зняття депутатської недоторканності ще 3 серпня 2019 року. Тоді за закон проголосували 373 нардепи.

Водночас згідно з новою редакцією статті 80-ї Конституції, народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Вести досудове розслідування кримінальних проваджень, відкритих проти народних депутатів, мають право слідчі НАБУ і центрального апарату ДБР.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Абонентам Київстар та Vodafone дали важливі інструкції: інакше вигідного тарифу не бачити
Показати ще

Верховна Рада, NewsOne
Верховна Рада, NewsOne

Забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, вчиненого народним депутатом України, іншим органам досудового розслідування, крім Національного антикорупційного бюро України та центрального апарату Державного бюро розслідувань відповідно до їх підслідністю.

Нагадуємо, що разом із Оленою Зеленською перевірки шкіл у Черкаській області також здійснювала міністр освіти та науки Ганна Новосад.

Як повідомляв портал Знай.uа, у Путіна зробили "реверанс" Зеленському: мир на Донбасі, формула Штайнмайєра та інші "обіцянки" Лаврова.

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський підписав доленосний для України закон: торгувати з Росією більше не будемо.