Оновлений проект закону “Про працю” № 2708, який напередодні Нового року було схвалено Кабінетом Міністрів України та передано до Верховної Ради, важко було помітити в потоці святкових новин та постів у соцмережах. Та, незважаючи на “замасковану” подачу надважливого документу, внесені зміни викликали хвилю обурень, як серед експертів, так і серед звичайних українців.

Мітинг під Адміністрацією президента
Мітинг під Адміністрацією президента

Спрощення чи соцвибух?

Одними з перших також відреагували представники українських профспілок, організувавши в Будинку профспілок захід “Закон про безправну працю: новації, ризики, альтернативи”.

“Таких реформ Україна не бачила за всі роки Незалежності. Цей закон є не лише найбільш радикальним, але і його обговорення, процес його розробки теж не мали аналогів в історії. Весь діалог був зведений до перемовин міністра економіки у Фейсбуці. Нову трудову конституцію погодили менш ніж за добу. Ці зміни відбулися у розрізі “Спрощення чи соцвибух?”, оскільки за ніби “спрощенням” стоять кардинальні зміни, що призведуть до низки негативних наслідків”, - зазначає юрист, активіст ГО “Соціальний рух” Віталій Дудін.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Засідання Кабміну, kmu.gov.ua
Засідання Кабміну, kmu.gov.ua

Внесені корективи до нового проекту закону торкнуться як оплати праці, так і штрафів за неоформлену працю та межі матеріальної відповідальності.

“Звичні для всіх 2 вихідних змінилися на 1: в проекті позначено лише 24 безперервні години. Зменшено доплату за надурочні у 5 разів, а коло матеріальної відповідальності працівника сягла значних і розмитих меж: роботодавець фактично знімає з себе відповідальність, а визначену ним суму компенсації за відшкодування працівник тепер не зможе знизити навіть в суді. Тож в результаті ще більше українців поїде на заробітки в Європу”, - відзначає юрист Віталій Дудін.

Також, як підкреслив Віталій Дудін, у разі прийняття внесених змін, штраф за неоформлену працю буде зменшено з 30 до 10 мінімальних зарплат, звільнення відбуватиметься лише з ініціативи роботодавця, а право на відпустку та лікарняні, взагалі, не врегульовані.

Засідання Кабміну, kmu.gov.ua
Засідання Кабміну, kmu.gov.ua

Хвиля пікетів стартує вже за кілька днів

Нова редакція закону викликала хвилю обурень по всій Україні - за словами активістів ГО “Соціальний рух”, до них масово надходять звернення, як зі Східних, так і Західних міст. Українці готові приїхати до столиці, аби влаштувати ряд протестних акцій.

“Навіщо такий надважливий документ подавати у розпал новорічних свят? Та чому українцям навіть не дали часу на ознайомлення? На обговорення та висловлення думок надали фактично лічені години. При цьому, даний проект закону може кардинально змінити наше подальше життя і змусить людей працювати за тарілку супу - без вихідних та відпусток. Аби люди зрозуміли важливість внесених змін, ми створили коротеньке пояснювальне відео - ми всі разом маємо цьому завадити”, - каже голова Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців Наталя Землянська.

Попереджувальна акція протесту запланована на 13:00 10 січня - учасники зберуться на Майдані Незалежності і відправляться під вікна Комітету соціальної політики, де має розглядатися проект закону “Про працю”. Наступні пікети мають відбутися вже за кілька днів - 15 та 16 січня.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.