Ще у першому читанні в кінці травня 2019 року вже при президенті Володимир Зеленський, але з ініціативи Кабміну Володимира Гройсмана. Допрацювали цей закон вже повністю при новій владі. У результаті Верховна Рада прийняла Закон "Про повну загальну середню освіту", де прописала, як саме потрібно втілити новації Нової української школи.

В цьому документі мова йде і про те, що російською зможуть навчали лише в початковій школі. А далі, її кількість має зменшитися, і національні меншини своєю мовою зможуть вивчати не більше 20% предметів. Іншими словами, цією нормою у них відібрали право на отримання середньої освіти на своїй мові. Це одна з тих статей, яка на диво не зазнала змін при Зеленському.
Тож мовні квоти для отримання освіти залишилися такими, як їх подавала екс-міністр освіти Лілія Гриневич.

Але збільшення української мови це не єдине нововведення. Ось що ще очікує учнів, вчителів та батьків після шкільної реформи:

1. Максимум 30 учнів

Кількість учнів в класі не може перевищувати 30 осіб. У початкових класах їх має бути ще менше - 24 школяра максимум. Вимога стосується державних і комунальних установ.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні
Показати ще

Для відкриття класу в сільській місцевості, потрібно не менше 5 осіб. Як виняток такий клас де менше осіб може існувати, якщо відповідне рішення буде прийняте засновником і підтримуватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету.

В спецкласах і класах спеціальних навчальних закладів кількість учнів визначають в положеннях цих установ. Там моебути і менше 5 і більше 30 учнів, залежить лише від самогго навчального закладу.

Офіційно прописано і територіальне закріплення школяра виключно за школою мікрорайону його реєстрації. Але подібний принцим спророкував шалену корупцію та нові махінаційні схеми з "неприписаними" учнями.
До слова, в держшколи і гімназії буде відбуватися без конкурсів.

2. Інтеграція предметів

Закон закріплює таке поняття, як інтеграція предметів у середній школі.

Доприкладу такі предмети як: хіміюя, фізика, біологія, астрономія, екологія та географія моуть бути об'днані о одну дисципліну "Людина і природа", або об'єднати алгебру і геометрію в один предмет "Математика".

Як повіні об'єднуватися ці предмети в законі не прописано, то це буде на розсуд шкіл. І коний навчальний заклад зможе самостійно визначати на педраді перелік навчальних предметів та інтегрованих дисциплін, обов'язкових до вивчення.

3. Вибір предметів учнями

Учні зможуть самостійно обирати навчальні предмети. Учнів з одного класу можуть поділити на різні групи, щоб вони вивчали предмети, які їм подобаються більше. Єдиним нюансом може стати те, що дітям запропонують вибір з предметів, які мають змогу викладати в тій чи іншій школі, адже педагогів з деяких дисциплін певні школи можуть і не мати.

4. Індивідуальний напрямок освіти

Діти з особливими освітніми потребами та учні, які додатково поглиблено навчаються поза школою або будинку, зможуть подати заяву в школу, щоб створити індивідуальний навчальний план.
Вони матимуть змогу не просто навчатися дома, але й одночасно здобувати освіту доприкладу в зарубіжних школах. Для цього їм необхідно всього проходити двічі на рік семестровий контроль із звийним оцінюванням.

5. Санкції для учнів і викладачів

Вперше на законодавчому рівні встановили право на справедливе оцінювання і уточнили вимоги до академічної доброчесності для учнів і педагогів.
За плагіат, списування, обман чи фальсифікацію можуть застосувати зауваження, повторне проходження підсумкового оцінювання, повторне проходження підсумкової атестації, або навіть повторне проходження цієї ж дисципліни.
За порушення також можуть позбавити академічних стипендій, місць на олімпіаді та інших нагород, які були зароблені незаслужено. Рішення про покарання учнів прийматимуть безпосередньо педагоги.

А ось за порушення виявили за педагогом: хабарництво, необ'єктивне оцінювання, фабрикація оцінок і тд, то його можуть позбавити професійного звання, недопустити до підвищення кваліфікаційної категорії або присвоєння педагогічного знання і позбавити премій.
Рішення буде приймати педрада.

6. Повна заборона на платні програми

Повна заборона на платні освітні програми в школі, які фінансуються батьками.

Таким чином в школах стане неможливо навчання за програмами "Інтелект України", "Росток", "На крилах успіху" та інших. На даний момент ці програми цілком фінансуються батьками учнів. Батьки регулярно оплачують зошити і підручники, поліграфію, медіа-матеріали.
Заборонити платні програми в Міносвіти намагалися і раніше. Правда, батьки були незгодні з цим рішенням. На сайті президента навіть було зареєстровано кілька петицій з вимогою зберегти можливості школярів навчатися за такими програмами.

Правда, в законі передбачена лазівка ​​для бажаючих, щоб діти і далі навчалися за такими програмами.
Чи не заборонено їх використання в школах, якщо вони будуть фінансуватися не за гроші батьків, а деяких благодійників. Таким чином, можна припустити, що якщо організатори цих програм перереєстровуються в "благодійні фонди", а батьки будуть робити внески в БФ, а не прямо платити за програми, то навчатися за цими програмами діти зможуть і далі.

7. Побори за бажанням

Закон закріпив право батьків виключно на добровільних засадах виконувати рішення органів батьківського самоврядування.

Якщо батьківський комітет вирішить, що батьки повинні скинутися грошима на стадіон, шкільну охорону або ремонт їдальні, батьки не зобов'язані нести гроші в школу, все має виконуватися лише за власним бажанням чи ініціативою.
Окрім того, тепер батькам мжна бути присутніми на уроках, або в ролі асистентів для дітей які того потребують.

8. Більше можливостей для вчителів

Документ передбачає більше доплат для вчителів. Спеціально для цього розробили сітку формування зарплати вчителя.

Це ставка за 18 навчальних годин. І різні доплати і надбавки.
20-25% за шкільне керівництво, 10-20% за перевірку навчальних робіт, завідування майстернями, кабінетами інформатики - 15-20%, кімнатами збереження зброї, тирами, музеями - 10-15%, структурними підрозділами навчальних закладів - 25%, навчальними кабінетами, лабораторіями, спортзалами - 10-15%, бібліотеками та роботу з бібліотечним фондом - 5-15%, за роботу в інклюзивних класах - 20%, обслуговування комп'ютерної техніки - 10-15%, проведення позакласної роботи з учнями - від 10 до 40%.

Молоді вчителі в перший рік роботи будуть проходити педагогічну інтернатуру. Їх колеги-наставники за роботу з молодими педагогами будуть отримувати додаткову 20% надбавку.

9. Контракти для директорів шкіл

Тепер директор може займати свою посаду не більше двох термінів по шість років поспіль в одному закладі.

Закон встановлює, що колектив школи і батьки будуть грати дорадчу роль під час виборів, але сам конкурс буде проводити незалежна комісія. Також обов'язковою є відеотрансляція і відеофіксація відбору. У межах конкурсу директор обов'язково повинен буде представити стратегічний план розвитку закладу.

Цікаво, що для того, щоб стати директором школи, відтепер не потрібно спеціальну педагогічну освіту. Тільки вищу освіту не нижче магістра і педагогічний або науково-педагогічний стаж не менше 3 років. Для приватних навчальних закладів немає вимоги щодо стажу.

Якщо претендент на посаду керівника навчального закладу був рішенням суду визнаний винним в скоєнні корупційного злочину, він не має права претендувати на цю посаду.

10. Вчителів зобов'яжуть надавати домедичну допомогу

Всі вчителі зобовязуються пройти курси домедичної допомоги. В законі тако закладені норми, про те що кожен учень має право на безкоштовну медичну допомогу фахівцями, які входять до штату утворень установи або відповідних органів охорони здоров'я. Також безкоштовної буде щорічна перевірка здоров'я учнів.

11. Ліквідація санаторних шкіл

На даний момент санаторні школи - це єдиний тип освітніх установ, де діти можуть отримувати одночасно і реабілітацію та освіту. Там працюють одночасно і медичні та педагогічні працівники. У кожному такому закладі діти можуть лікуватися від сколіозу, діабету, малих і неактивних форм туберкульозу, серцево-судинних захворювань, захворювань психоневрологічного характеру і хронічних захворювань органів дихання і травлення. При цьому там можна здобувати освіту на всіх рівнях - від дошкільної до профільного.

Засновникам таких шкіл пропонується або ліквідувати навчальні заклади або перепрофілювати їх на ліцеї з обов'язковим збереженням їх в складі пансіонів.

З 1 вересня 2024 року такі ліцеї забезпечують отримання виключно профільного середньої освіти.

Така реформа санаторних шкіл, особливо інтернатів, неминуче ставить питання, а де будуть жити діти - нинішні вихованці цих закладів. На даний момент батьки їх забирають тільки на канікулах. Після реформи вони повинні будуть щодня їздити додому. Оскільки такі установи досі часто перебували в приміських зонах, необхідно буде фінансування на транспортні витрати.

12. Система покарань для навчальних закладів

Тако розробили нову система покарань за порушення законодавства в сфері забезпечення якості освіти.
За недопуск аудиторів з органів держвлади або подачу неправдивої інформації в органи держвлади - штраф для посадових осіб навчальних закладів до 70 неоподатковуваних податком мінімумів - тобто, до 1190 гривень. За невиконання розпоряджень органів влади або інші порушення освітнього законодавства мають максимальну санкцію у вигляді штрафу в 150 неоподатковуваних податком мінімумів - 2550 грн.
Окремі штрафи передбачає невиконання вимог освітнього омбудсмена, зокрема, щодо припинення порушення прав учасників освітнього процесу, перешкоджання здійсненню омбудсменом своїх повноважень, ненадання інформації в строки, встановлені законом, або надання завідомо недостовірної інформації, - до 400 неоподатковуваних податком мінімумів (6800 грн).
Ці зміни були внесені до Кодексу про адміністративні правопорушення.

Нагадаємо, раніше цього року усі сільські школи в Україні мають позбавитися туалетів на вулиці та організувати теплі вбиральні всередині приміщення


Як повідомляв портал "Знай.ua", з нового року зарплати бюджетників в Україні суттєво зростуть


Також "Знай.ua" писав, що 13-річна дівчинка завагітніла від 10-річного хлопчика.