Позачергове пленарне засідання Верховної Ради, що розпочалося о 14.00 7 травня, стартувало засідання з хвилини мовчання на честь відзначання 75-річчя з Дня перемоги над нацизмом. Головною ж темою дня мають стати рішення з удосконалення умов роботи медиків в період боротьби з коронавірусом. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Розслідування щодо вивезення масок – немає

Статистика захворюваності представників медичного персоналу на Covid-19 нині просто шокуюча. За словами нардепа Івана Крулька, кожен п'ятий із хворих нині є медиком.

"На жаль, статистика стала просто кричущою – з 13691 хворого на коронавірус 2660 медиків, тобто кожен п'ятий з інфікованих – це лікар, працівник медицини. Лише за добу захворіло 72 медики. Відомо, що зараз на апаратах штучної вентиляції легень перебуває 14 медиків, а 18, на жаль, померли. І це відбувається, бо на початку пандемії медики вимушені були залитися з голими руками", – зазначає народний депутат України Іван Крулько.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Нардеп відзначив, що й досі немає жодних результатів розслідування скандалу із вивезенням масок, а лікарі й досі залишаються без обіцяних надбавок.

"Маски вивозилися за кордон, але ніхто це не розслідує. Влада піарилася у Санжарах, а в той же час медзаклади залишалися без найнеобхіднішого. І замість 300%-ї доплати медики отримали 86 копійок доплати", – наголошує Іван Крулько.

Варто зазначити, що на засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування 6 травня, депутати підтримали законопроект № 3376-1, який підвищує соціальний захист медиків, зайнятих у боротьбі з COVID-19, та членів їх сімей.

Зазначений законопроект передбачає, що виплати медикам, які отримали захворювання на Covid-19, прирівнюються до виплат учасників бойових дій.

На випадок встановлення групи інвалідності для медпрацівника внаслідок зараження СOVID-19 – Уряд буде виплачувати компенсацію у розмірі 300 прожиткових мінімумів, що становить 600 тис грн.

Виплати родині медичного працівника в разі летального випадку становитимуть 750-кратний розмір прожиткового мінімуму, тобто 1,5 млн. грн.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект № 3376-1 до порядку денного позачергового засідання та за результатами розгляду прийняти за основу і в цілому як Закон.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.