Українські студенти, які навчаються в Польщі, звернулися до президента України Володимира Зеленського та інших органів вищої влади з проханням допомогти їм у розв'язанні нагальних проблем, пов'язаних з освітою за кордоном. Молоді люди не можуть повернутися до країни навчання, втратили джерела доходу (які власне й дозволяли їм сплачувати за освіту, рахунки за яку продовжують надходити), а також були вимушені залишити свої речі на знімному житлі, за оренду якого вони мають платити навіть перебуваючи в Україні.

Відповідне відео розмістила на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook користувачка Наталія Брелус.

Головною проблемою, у якій просять сприяння студенти - змога перетнути кордон. Польща дозволила повернутися власникам довгострокових віз на роботу, але на студентів таке рішення не розповсюджується.

Звернення українських студентів, фото Facebook
Звернення українських студентів, фото Facebook

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

"У зв’язку з пандемією, ситуація на світі змінила наше життя і не дає жодних гарантій стосовно майбутнього. Ми – українські студенти, які навчаються за кордоном (у Польщі) звертаємось до Президента та Міністерства закордонних справ України з проханням про обговорення питання перетину кордону українськими студентами на тих самих підставах, як сезонні працівники з робочими візами на території Польщі. Ми не погоджуємося з тим, що польський уряд дозволяє їхати до сусідньої країни людям з довгостроковою візою на роботу, але ніхто не дає можливості повертатись студенту, щоб забрати свої речі, вирішити формальності з університетом і закінчити навчання.

Ми просимо відреагувати на відеозвернення, яке стосується усіх студентів, які не можуть повернутись у Польщу. Ми щиро надіємось на розуміння українського та польського урядів, які дадуть можливість нам, так само як працівникам повернутись до Польщі", - йде мова в описі до відео.

Українці запевнили, що навчання в Польщі дає їм можливість отримати європейський досвід, які вони прагнуть згодом застосувати в Україні.

Офіс Президента України Кабінет Міністрів України Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine Денис Шмигаль Straż Graniczna Звернення українських студентів щодо перетину кордону та повернення до Польщі. #ФормуламайбутньогодляУкраїни – це ми! У зв’язку з пандемією, ситуація на світі змінила наше життя і не дає жодних гарантій стосовно майбутнього. Ми – українські студенти, які навчаються за кордоном (у Польщі) звертаємось до Президента та Міністерства закордонних справ України з проханням про обговорення питання перетину кордону українськими студентами на тих самих підставах, як сезонні працівники з робочими візами на території Польщі. Ми не погоджуємося з тим, що польський уряд дозволяє їхати до сусідньої країни людям з довгостроковою візою на роботу, але ніхто не дає можливості повертатись студенту, щоб забрати свої речі, вирішити формальності з університетом і закінчити навчання. Ми просимо відреагувати на відео-звернення, яке стосується усіх студентів, які не можуть повернутись у Польщу. Ми щиро надіємось на розуміння українського та польського урядів, які дадуть можливість нам, так само як працівникам повернутись до Польщі. Список студентів, які навчаються у Польщі: 1. Anastasiya Solovey - Uniwersytet Wrocławski 2. Roksolana Nahirniak - Uniwersytet Opolski 3. Eduard Davydov - UJK w Kielcach 4. Nataliia Buslaieva - UKSW w Warszawie 5. Diana Derkach - Uniwersytet Warszawski 6. Yuliia Kalutska- Uniwersytet Warszawski 7. Yelyzaveta Sharkun - UJK w Kielcach 8. Valeria Balobina - Uniwersytet Opolski 9. Anastasiia Skomarovska-SAN Warszawa 10. Mariia Zarichna - SAN Warszawa 11. Khrystyna Kara – Uniwersytet Vistula 12. Yuliia Volkova – Uniwersytet Vistula 13. Daryna Minenko - Uniwersytet Opolski 14. Viktor Bomk - Uczelnia Łazarskiego 15. Kateryna Melnyk - Uniwersytet Jagielloński 16. Iryna Melnyk - Uniwersytet Opolski 17. Yaroslav Naboka - AEH Warszawa 18. Olha Rubanchuk- AEH Warszawa 19. Liudmyla Solman - Collegium Civitas 20. Karyna Fesenko - Uniwersytet Jana Kochanowskiego (Kielce) 21. Anastasiia Spivak - Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu 22. Nataliia Rabyniuk - Społeczna Akademia Nauk (Warszawa) 23. Karina Kumanikina - Uniwersytet Gdański 24. Khrystyna Kozlovska - Uniwersytet Warszawski 25.Danylo Stutsenko - Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu 26. Nataliia Brelius - Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej Монтаж: Anastasiia Perevalova

Geplaatst door Natalia Brelus op Donderdag 7 mei 2020

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Без їжі, пива і надії - у Києві студентів зачинили на жорсткий карантин, відео.

Як повідомляв портал Знай.ua, Київські студенти стали жертвами коронавірусу, залишившись без даху над головою.

Також Знай.ua писав, що Студент із Львівщини втратив сім'ю в страшній аварії - загинули три найдорожчі жінки, залишився зовсім один.