Про це повідомила Людмила Буймістер, народний депутат фракції «Слуга Народу» та голова підкомітету з питань розвитку конкуренції на рівних умовах для бізнесу Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку в ході онлайн-засідання Комітету енергетики Асоціації Юристів України на тему «Особливості проекту РАБ-регулювання для операторів системи розподілу».

«За великим рахунком, такий підхід до поділу бази активів вбиває всю перспективу інвестицій в мережі», - стверджує нардеп.

Також Буймістер зазначила, що зношеність електромереж в середньому по країні становить 60-80%. Для глобального оновлення мереж необхідно близько 10 млрд грн в рік. Але запропонована методологія переходу на стимулюючий тариф (RAB-тариф) передбачає нарахування ставки повернення інвестицій на рівні 1% і 15%. Це нижче, ніж ставка повернення вкладу на облігації внутрішньої держпозики і не дасть можливості залучати необхідні суми на ринку інвестицій.

«Тут виникає багато питань. Не зрозуміло, як ділити ці активи. В першу чергу є питання – який інвестор захоче під таку ставку дохідності активів вкладати гроші в мережі», – оцінює Буймістер.

Крім того, Людмила Буймістер підкреслює, що нарахування прибутку і амортизації на 3 рік після інвестування позначиться на можливості інвестора обслуговувати кредити: «Перші 2 роки не зрозуміло, як інвестору віддавати кредити і обслуговувати відсотки по кредитах, якщо він вкладає чималі гроші».

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Депутат пропонує залишити єдину ставку регуляторної бази активів, прив'язавши її до середньозваженої вартості активів, яка повинна бути вище, ніж ставка внутрішньої держпозики.

Нагадаємо, раніше нардеп Вікторія Гриб заявляла, що немає інвесторів, які будуть готові вкладати кошти в електромережі під 15%.