Національний банк України з 3 червня випустить нову монету номіналом 10 гривень. І з часом вона займе місце існуючих банкнот.

Головною причиною такого запровадження є те, що паперові купюри швидко зношуються, а монети служать значно довше.

У НБУ відзначають, що державі вдасться заощадити 1 млрд гривень після того, як всі дрібні гроші замінять на монети.

Якщо купюра в 10 грн зношується за один-два роки, то монета такого ж еквівалента може служити в десятки разів довше – 20-25 років.

"З 3 червня 2020-го банки зможуть отримувати оновлені грошові знаки у НБУ і видавати їх своїм клієнтам. Національний банк подбав про максимальну зручність обміну – громадянам не потрібно спеціально обмінювати банкноти номіналом 10 гривень на обігові монети цього номіналу", – сказано в звіті регулятора.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Монета 10 гривень, фото: прес-служба Нацбанку
Монета 10 гривень, фото: прес-служба Нацбанку

При цьому обмінювати 10 гривневі монети не потрібно, ними можна розраховуватися необмежену кількість часу. Однак припинять випуск нових банкнот такого номіналу і в зв'язку з цим поступово вони повністю вийдуть з обігу.

Ще в минулому році вивели з обігу монети номіналом 1, 2 і 5 копійок, перестали випускати монети номіналом 25 копійок, а з 25 жовтня ввів купюру номіналом 1000 грн.

Близько 5 років НБУ також затвердив стратегію "економіки без готівки. Згідно з планом 55% всіх операцій в 2020 році повинні проходити за безготівковим розрахунком.

"Добре, що ми переходимо на безготівку, в тому числі й тому, що з таких платежів сплачуються податки. Також українцям надійніше перейти на безготівковий розрахунок, ніж з паперовими грошима. У разі крадіжки ви просто заблокуєте картку і нічого не втратите", – пояснив OBOZREVATEL економіст Тарас Козак.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українцям виплатять додаткові лікарняні, хто отримає гроші.

Як повідомляв Знай. ua, у Зеленського пообіцяли 500 тисяч нових робочих місць.

Також Знай. ua писав, що на що впливає новий документ, крім контролю переказів від 5 тис. грн.