Українці повинні були купувати газ за ринковою ціною, що діє для промисловості, вже цього місяця. Позаяк соціальні знижки в тарифах на опалення назавжди повинні були припинити свою дію. Україна зобов’язалась виконати таким чином домовленості з МВФ при отриманні попереднього траншу. Проте перехід на ринкові ціни так і не відбувся. Експерти дали поради українцям, як у цих умовах не переплатити.

На більш дорогу ринкову ціну мали перевести населення та підприємства теплокомуненерго (ТКЕ), за якою вже купують газ промислові підприємства. Такі були умови МВФ, який вимагав зробити одну ціну на газ.

ціни на газ, фото Pxhere
ціни на газ, фото Pxhere

Суть реформи газового ринку полягала в тому, що різні постачальники газу будуть конкурувати в боротьбі за клієнта і пропонувати різні продукти, знижуючи таким чином ціни і покращуючи сервіс.

Проте Кабмін вніс зміни в постанову зміни: до 1 липня 2020 року продовжена "соціальна ціна" на газ для населення, а до 1 травня 2021 року продовжать отримувати дешевий газ підприємства ТКЕ, які опалюють населення. Це означає, ще рік уряд фактично вручну регулюватиме опалювальний тариф, який на 80% якраз визначається вартістю газу. Причина – ринок не готовий.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Опалення, фото: poglyad.tv
Опалення, фото: poglyad.tv

Експерти хвилюються, що через відсутню конкуренцію в роздрібному сегменті ціна може виявитися непідйомною.

Перенесення реформи газового ринку міг би стати великою загрозою для взаємовідносин з МВФ, що особливо небезпечне у зв'язку з труднощами, які переживає зараз держбюджет, але експерти підкреслюють, що це проблемою не стане.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні змінилася ціна на газ – встановлена оптова вартість для населення.

Як повідомляв портал Знай.uа, контракт на мільярд – Україна уклала важливу угоду про видобутку газу.

Також портал Знай.uа писав, що українцям повернуть сотні мільйонів гривень за газову переплату – як отримати гроші.