У вівторок, 19 травня потужний циклон наближається до Індії і Бангладеш. Влада віддала наказ евакуювати мільйони людей, зберігаючи при цьому соціальне дистанціювання.

Про це пише TIME.

Очікується, що в середу вдень циклон Амфан обрушиться на берег, і синоптики попередили про значні збитки від сильних вітрів, сильних злив, приливних хвиль і повеней в багатолюдних містах, таких як Калькутта.

циклон Амфан \\ фото Twitter
циклон Амфан \\ фото Twitter

Циклон має швидкість вітру 220-230 кілометрів на годину і, за прогнозами, ослабне до того, як зійшов на сушу близько індійського штату Західна Бенгалія і Бангладеш.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Це другий за всю історію суперциклон, що утворився над Бенгальською затокою, сказав Мрутюнджай Мохапатра, голова метеорологічної служби Індії. Першим був руйнівний циклон 1999 року в штаті Одиша, в результаті якого загинуло майже 10 000 чоловік.

"Цей тип циклону може мати катастрофічні наслідки", - сказав Мохапатра.

циклон Амфан \\ фото Twitter
циклон Амфан \\ фото Twitter

Відео і фотографії з Індії та Бангладеш показують, що сім'ї поблизу узбережжя або в інших схильних до повеней районах евакуюються в укриття від циклонів. Деякі несли сумки зі своїми речами, у всіх були закриті обличчя. Чиновники ходили з села в село, з гучномовцями, що попереджають людей про шторм.

"Евакуація необхідна", - попередив Мохапатра, вказавши, що приливні хвилі можуть переміщатися на 25 кілометрів по суші уздовж багатьох річок, які перетинають дельту Бенгалії.

Влада Бангладеш попередили, що циклон може затопити великі ділянки південно-західних і південних районів. Молодший міністр по боротьбі зі стихійними лихами Энамур Рахман сказав, що евакуація почалася на південно-заході, де мешканці району Сатхира, який був спустошений в результаті циклону 2009 року, будуть переміщені в притулки.

Рахман сказав, що він наказав місцевій владі підготувати тисячі укриттів та тимчасових споруд для захисту понад 5 мільйонів чоловік до того, як циклон перетне регіон.

"У нас не буде багато часу завтра, так як очікується, що в середу ввечері циклон вже досягне суші", - сказав міністр.

За словами Мохапатри, кілька районів у Західній Бенгалії відчують удару шторму. Повінь в Калькутті є ризиком через скупченість і поганого дренажу, і штормові наганяння можуть підняти рівень річки в дельті Бенгалії, сказав він.

Рибальським траулерам і човнам в Бенгальській затоці було наказано сховатися до подальшого повідомлення.