З'явилася інформація, тепер громадянам України необхідно буде попереджати банківські організації перед великими покупками. В іншому випадку гроші можуть заблокувати.

Про це стало відомо завдяки коментарю першого заступника голови Національного банку України Катерини Рожкової.

За словами Катерини Рожкової, тим, хто планують зробити крупну покупку і займає гроші у знайомих або родичів, потрібно попередити про це банк. Питання у банків можуть виникнути стосовно операцій, які не відповідають заявленому фінансовому стану клієнтів.

ПриватБанк, фото: скріншот з YouTube
ПриватБанк, фото: скріншот з YouTube

Наприклад, якщо на карту клієнта, у якого зарплата кілька десятків тисяч, переводитимуть кілька мільйонів. У такій ситуації банк поцікавиться джерелом грошей. Якщо клієнт відмовиться надати таку інформацію, банк може відмовити в обслуговуванні, тобто гроші буде заблоковано. І клієнта відзначать як такого, який відмовився надати інформацію. На цей випадок передбачено спеціальну процедуру.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Банківські перекази, скріншот: YouTube
Банківські перекази, скріншот: YouTube

"Якщо банк виявив підозрілу операцію, то він її зупиняє. Потім повідомляє Держфінмоніторинг. Така зупинка триває два дні. Потім Держфінмоніторинг за наявності підстав продовжує зупинку на 7 днів та повідомляє до правоохоронних органів. Далі йде аналітична робота і перевірка клієнта. За необхідності вони можуть запросити додаткові документи. Протягом 30 днів має бути ухвалено рішення або про продовження блокування, або про те, що операцію можна здійснити", – розповіла Рожкова.

Щоб розблокувати гроші потрібно зв'язатися з банком і прояснити два важливих питання: хто і кому переводить гроші, а також мету операції. Потрібно виключити операції на користь терористів, осіб, які перебувають під санкціями. Також банк повинен переконатися, що це ані легалізація, ані корупція або переведення в готівку коштів.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, колишній банк Гонтарєвої отримав сотні мільйонів, поки країна задихається в карантині.

Як повідомляв Знай.uа глава Мінекономіки пояснив, чому не працює банківська система.

Знай.uа писав, у Москві засікли соратника Кернеса, підозрюваного у жахливому злочині - дуже добре себе почуває.