Ураза-Байрам, або свято Розговіння — найголовнішу подію в ісламському світі, яке починають святкувати після заходу в останній день посту Рамадан.

Відомо, що в 2020 році Ураза-Байрам настав 23 травня і триватиме до вечора 24 травня. У цей день мусульмани можуть дозволити собі все, що було заборонено у світлий час доби протягом священного місяця.

Святкування Ураза-Байрам, скріншот: YouTube
Святкування Ураза-Байрам, скріншот: YouTube

Історія свята

Ураза-байрам — це один з двох головних днів ісламського календаря. Він знаменує завершення посту. Традиція святкування цього дня почалася ще з 624 року, в часи пророка Мухаммеда.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Традицією свята

В мечетях проходить святковий ранковий намаз. На молитву віруючі збираються заздалегідь, одягнувши кращий наряд. При зустрічі мусульмани обмінюються вітаннями "Ід Мубарак", що означає побажання благословенного свята. В цьому році це свято відзначається з дотриманням правил карантину. У цей день прийнято виплачувати Закят-уль-фітр. Закят передбачено для бідняків, щоб вони могли радіти настанню свята.

Закят-уль-фітр вважається обов'язковим, але виплачувати його в першу чергу необхідно своїм родичам, якщо вони потребують. Тобто, якщо закят буде виплачено чужій людині, коли рідні потребують цього, його не буде зараховано. Забороняється виплачувати закят батькам, дітям або дружині. Виплатити закят необхідно до настання святкової молитви, можна це зробити в ніч на Ураза-Байрам.

Святкування Ураза-Байрам, скріншот: YouTube
Святкування Ураза-Байрам, скріншот: YouTube

Як проводять свято

У свято Ураза-Байрам необхідно відвідати близьких родичів, хворих і померлих. Зібрати за столом близьких і рідних вважається дуже важливим моментом на свято Ураза-байрам. Свято Ураза-байрам триває три дні.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, нехай Аллах почує — тисячі мусульман злилися в молитві проти коронавіруса, неймовірні кадри.

Як повідомляв Знай.uа найвідоміші старі і популярні сучасні індійські фільми.

Знай.uа писав, міністр наказав багатим одружитися на бідних: що задумали "слуги народу".