В окупованому Росією Криму водосховища природного стоку заповнені лише на третину і продовжують висихати. Всього на кінець травня запаси в природних і наливних водосховищах склали 100 мільйонів кубометрів. А це в свою чергу може призвести до водної катастрофи, яка настигне півострів вже цього року.

Таку думку висловили низка експертів для "Крим. Реалії".

Так, за словами, кримського еколога Маргарити Литвиненко, російська влада півострова вчергове продовжуватиме розраховувати на підземні джерела через можливу посуху, але ситуація з цим доволі складна.

"Ситуація складна і, швидше за все, найближчим часом не вирішиться. Великих опадів влітку не передбачається, і заповнювати водосховища просто нічим. По-друге, російська влада так і не створили стратегічний план використання наявних водних ресурсів Криму. Вони кажуть, що до середини літа води досить - а далі що? Знову експлуатувати свердловини? З цього може випливати, що російська влада з середини літа планують отримувати воду з Північно-Кримського каналу - однак це малоймовірно, враховуючи настрої людей, які готові перекривати канал", - сказала вона.

Посуха, фото з вільних джерел
Посуха, фото з вільних джерел

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Зокрема, спеціаліст з геоінформаційних систем Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку Сергій Гапон вважає, що, аби відновити водні ресурси окупованого Криму, знадобляться дійсно сильні й тривалі опади.

"Це проливні дощі в протягом не одного тижня, а можливо, навіть не одного місяця. Адже ми говоримо не тільки про водосховища, але ще і про підземні свердловини. Однак як тільки дощі урвуться на кілька місяців, ситуація до чергової осені може повторитися. Брак води в Криму, на жаль, надовго" – каже експерт.

Засуха, фото з вільних джерел
Засуха, фото з вільних джерел

Також і російський громадський активіст, голова організації "Чистий берег. Крим" Володимир Гарначук запевняє, що проблемі з водою на півострові точно бути, і вже, ймовірно, в цьому році – виною будуть туристи.

"Вважаю, що все це призведе до водної катастрофи вже в 2020 році - аж до зупинки промислових підприємств і нормування води в населених пунктах. Насправді епідемія коронавірусу навіть зіграла Криму на руку, оскільки кількість туристів має зменшитися у зв'язку з карантинними заходами. Однак кордону залишаються фактично закритими, і туристичний потік на півострів в результаті може виявитися звичним. Це може привести до другої хвилі епідемії, враховуючи антисанітарію через відсутність води", - підкреслив Гарначук.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, "В останній раз таке було 36 років тому" - окупований Росією Крим настигла катастрофа

Як повідомляв портал "Знай.ua", Європа зглянулася над українцями і пустила на заробітки, але є великий нюанс.

Також "Знай.ua" писав, що посуха поклала край планам заробітчан, такого не було останні 100 років