В Україні аграрії зазнали збитків. Причиною стала зима без снігу, посуха в перші місяці весни і заморозки в кінці травня. Про втрати повідомляють ті, хто займається вирощуванням картоплі, овочевих культур, ріпаку, ячменю та озимих.

У соціальних мережах аграрії і навіть синоптики скаржаться про негативні наслідки для врожаю від травневих заморозків. На сторінці Укргідрометцентру в Facebook синоптик Ігор Кибальчич опублікував фото замерзлих культур на полях в Запорізькій області.

Економісти прогнозують підвищення цін на всі категорії продуктів.

"В Україні очікується зменшення виробництва аграрної продукції на 10%. Прогнозований збір зернових, також буде менше на 8-9 млн тонн. Причин купа, і погана погода не основна, весь світ погано відсіявся через пандемію коронавіруса. Зменшення врожаю відбувається не тільки в нашій країні, саме тому в кінці цього року ціни на продукти підуть вгору", – сказав у коментарі OBOZREVATEL член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

При цьому зараз різкого стрибка цін не буде, адже на прилавках ще лежить урожай минулого року.

"Ситуація з цінами почне зсуватись тоді, коли ми перейдемо на новий маркетинговий рік, а це відбудеться в кінці липня-на початку серпня. Тоді ціни поповзуть на всі продукти, починаючи з картоплі, закінчуючи м'ясом, мінімум на 10%", – заявив Пендзин.

Економіст зазначає, що першими і досить відчутно почнуть дорожчати продукти борщового набору.

"Будуть труднощі з цибулею, який в більшості вирощується в Херсонській області, там проблема з урожаєм. Купити її буде проблематично, так як багато країни-імпортери заборонили вивозити цей овоч. Вже з березня цибулю і картоплю піднялися в ціні на 60-70%, і прогнози не поліпшуються", – зазначив він.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Кличко відкрив у Києві продуктові ярмарки.

Як повідомляв Знай. ua, як правильно готувати річкову рибу на сковороді.

Також Знай. ua писав, що киянину впарили сир з пліснявою, смердить не по-французьки.