Вперше за останні вісім років Італія оголосила міграційну амністію. Однак легалізувати своє перебування на Апеннінах зможуть тільки окремі категорії трудових мігрантів.

Легалізація трудових мігрантів передбачена в останньому законі про подолання соціально-економічних наслідків епідемічної кризи коронавірусу. Про це повідомляє Corriere Della Sera.

Таким чином в українських трудових мігрантів з’явилася можливість отримати омріяне "пермессо" (дозвіл на проживання в Італії). Згідно з урядовим указом, запит на отримання тимчасового дозволу на проживання (permesso di soggiorno) можуть подавати заробітчани, які незаконно перебувають в Італії і працюють у сфері домашніх послуг та сільського господарства.

Урядовці планують узаконити понад 200 тисяч мігрантів.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Наразі мова йде про надання тимчасового дозволу на проживання з терміном дії шість місяців.

Термін подачі документів – від 1 червня до 15 липня. Тому нелегали-українці вже активно шукають місцевих юристів і консультантів з трудового права, щоб вчасно подати запит і після років поневірянь отримати нарешті дозвіл на легальне проживання в Італії).

Українська діаспора трудових мігрантів

За тридцять років масової економічної міграції українців на Апеннінах сформувалася стала діаспора людей з так званим довгостроковим міграційним проєктом. Вони гідно називають себе "трудовими мігрантами, інтегрованими у суспільство", і важке життя у статусі нелегала для них – гіркий спомин минулого. За італійською державною статистикою, близько 240 тисяч вихідців з України мають дозвіл на проживання в Італії (permesso di soggiorno).

Є й інша категорія українських громадян, невидима, – це люди без дозволу на проживання. За різними даними українських джерел, неврегульованих мігрантів може бути щонайменше удвічі більше. Найчастіше йдеться про жінок, які працюють у сфері домашнього господарства - доглядають за хворими і літніми, за дітьми, прибирають. Вони називають себе "тимчасовими заробітчанами у підвішеному стані", і питання документів для більшості з них – давня мрія закріпитися в країні на законних підставах.

Хто не може претендувати на легалізацію

Протягом дії безвізового режиму чимало українців дістаються також до Італії як туристи або гості родичів і протягом дозволених 90 днів перебування влаштовуються на роботу, свідомо порушуючи законодавство країни, адже біометричний паспорт не дає дозволу на працевлаштування в країнах ЄС, за винятком Польщі.

Частина мігрантів з короткотривалими візами та тих, хто був по безвізу, залишили Італію у березні-квітні в період дії карантину. Вони автоматично вилучені з когорти потенційних претендентів на легалізацію. Одна з вимог закону наступна: заявник-іноземець не повинен був залишати Італію з 8 березня 2020 року і слід довести своє перебування в країні до цієї дати.

Кому можна

Дія програми легалізації поширюється лише на тих, хто працює або має намір працювати у сфері агропромислового комплексу, догляду за літніми людьми та домашнього господарства. Таким чином урядовці хочуть врегулювати і надолужити робочу силу, яка збиратиме врожай на сільгоспугіддях і доглядатиме літніх людей чи дітей в італійських сім’ях.

Положення закону говорить про два основні шляхи легалізації. У першому випадку роботодавець заявляє про укладення трудової угоди з іноземним працівником, заплативши при цьому 500 євро збору.

У другому випадку сам робітник із простроченим "пермессо" від 31 жовтня 2019-го подає запит на отримання тимчасового дозволу на проживання (на 6 місяців) з метою пошуку роботи у визначених секторах економіки. У такому разі заявник-мігрант сплачує 130 євро.

За попередніми підрахунками, нова хвиля легалізації іноземців поповнить держскарбницю Італії на 94 мільйони євро.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні в період карантину катастрофічно зросло безробіття

Як повідомляв портал Знай.ua, до Варшави прибув перший чартер з українськими заробітчанами

Також Знай.ua писав, Чехія увімкнула зелене світло українським заробітчанам - візовий процес відновлено.